Politică externă

Guvernul britanic nu doreste sa limiteze bonusurile sefilor bancilor cu probleme

09.02.2009, 18:38 22

Guvernul britanic nu va impune limite in privinta bonusurilor acordate executivilor bancilor cu probleme si salvate de stat de la faliment cu bani publici, asa cum a facut presedintele american Barack Obama in SUA, in ciuda nemultumirii populatiei si a opozitiei, relateaza The Independent in editia electronica de ieri.

Membrii cabinetului laburist al lui Gordon Brown considera ca "resuscitarea" bancilor aflate in dificultate pe fondul crizei financiare va fi pusa in pericol prin impunerea unor limite asupra bonusurilor.
"Aceste banci pur si simplu nu ar atrage cei mai buni oameni, care ar putea merge oriunde in alta parte", a declarat un oficial guvernamental.
"Sigur, aceste banci trebuie sa aiba in vedere si reactia populatiei atunci cand acorda bonusuri, dar ar trebui sa se impuste in picior atunci cand pierd oameni importanti", a mai spus acesta.
Ministrul de finante britanic Alistair Darling anuntase anterior ca va cere inceperea unei anchete independente asupra cazurilor in care bancile cu probleme au acordat bonusuri uriase salariatilor. De asemenea, el a adaugat ca executivii acestor banci nu vor primi "prime pentru esec" daca au facut anumite greseli care au contribuit la criza financiara. Dupa verificari vor fi formulate recomandari privind gestiunea riscului si raportul dintre remuneratia angajatilor si prima de risc.
Cu toate acestea, faptul ca nicio limita nu va fi impusa pericliteaza perceptia publica cu privire la modul in care Guvernul gestioneaza criza financiara. In pericol se afla si imaginea premierului Gordon Brown, care a castigat pe fondul crizei financiare puncte importante in sondajele de opinie in fata liderului opozitiei conservatoare David Cameron. "Bancherii care si-au ruinat bancile, dar care si-au pastrat locul de munca datorita banilor contribuabililor, cer acum ca noi sa le platim bonusurile pentru a-si putea mentine modul de viata aristocratic", a afirmat Vince Cable, unul dintre sefii partidului de opozitie liberal-democrat, pentru sapta-manalul Mail on Sunday.
O serie de banci importante din Marea Britanie, printre care Royal Bank of Scot-land, au primit fonduri guvernamentale de miliarde de lire sterline pentru a-si continua activitatile afectate de criza financiara internationala.
RBS a intentionat sa aloce, in acest an, aproape un miliard de lire sterline pentru bonusuri si prime de risc, lucru ce a indignat populatia.
Presedintele american Barack Obama a limitat salariile executivilor bancilor de pe Wall Steet salvate de la faliment de stat la 500.000 de dolari pe an, dupa ce s-a aflat ca acestia si-au renovat birourile sau au plecat in vacante de milioane de dolari.
De asemenea, in Franta companiile cu probleme, ajutate de guvern, sunt obligate sa suspende acordarea bonusurilor aferente anului 2008.
Opozitia britanica spera ca Guvernul laburist va urma exemplul liderului american, insa membrii cabinetului acestuia si-au exprimat scepticismul in privinta unor astfel de masuri. "E o decizie buna, dar va fi greu sa fie pusa in practica. Trebuie sa facem tot ce e necesar pentru a pune industria bancara pe picioare", a declarat un ministru. "Bancherii britanici au o "responsabilitate morala" sa renunte la bonusuri in acest an daca institutiile pe care le conduc au inregistrat pierderi in urma crizei financiare, insa Guvernul de la Londra nu va impune masuri in acest sens", a declarat secretarul general al Trezoreriei din Marea Britanie, Yvette Cooper.
Potrivit lui Cooper, ar fi dificil sa forteze directorii institutiilor financiare sa renunte la bonusuri, deoarece unii dintre ei au compensatii financiare suplimentare incluse in contractele de munca. Cooper considera ca este prea devreme pentru a impune masuri similare celor anuntate saptamana trecuta de administratia Obama.
"Chiar si acolo unde exista obligatii legale, cred ca bonusurile ar trebui reduse la minimul posibil in acest an. Directorii executivi trebuie sa-si asume ei insisi raspunderea si sa decida daca ar trebui sa incaseze compensatii suplimentare. Cred ca unii dintre acesti bancheri trebuie sa isi asume responsabilitatea morala daca bancile lor sunt mentinute pe linia de plutire din banii contribuabililor", a declarat Cooper pentru postul de radio BBC.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO