Politică externă

Italia ataca criza prin refacerea sectorului imobiliar

22.07.2009, 18:52 18

Documentul a fost adoptat la inceputul saptamanii de Comisia de Finante a Camerei Deputatilor.

Economia Italiei, cea de-a treia din zona euro, este asteptata sa se contracte cu 5,2% in acest an, potrivit Ministerului Trezoreriei, care a adaugat ca deficitul bugetar este asteptat sa ajunga la 5% din PIB anul acesta si in 2010.

 

Guvernul italian dezvolta piata imobiliara prin "Planul Casa"

Premierul italian Silvio Berlusconi a semnat la inceputul saptamanii proiectul numit "Planul Casa", menit sa contruiasca 100.000 de case in cinci ani. Proiectul include investitii publice si private, proceduri rapide si reduceri de taxe. Casele construite vor fi vandute celor care isi cumpara pentru prima data o casa sau inchiriate la preturi avantajoase. Programul se adreseaza celor cu venituri mici, cuplurilor tinere, studentilor care invata departe de casa, oamenilor evacuati si imigrantii legali cu venituri mici, care au locuit in Italia in ultimii zece ani sau in aceeasi regiune timp de cinci ani.

"Guvernul si-a mentinut alta promisiune din campania electorala. Acesta este startul unui proiect ambitios care va crea locuri de munca in sectorul constructiilor", a declarat ministrul transportului si infrastructurii Altero Matteoli.

Suma initiala prevazuta pentru proiect este de 200 de milioane de euro, urmand apoi sa fie suplimentata pana la 550 de milioane de euro. Autoritatile sunt optimiste si spera ca programul sa atraga investitii de 3 miliarde de euro.

Programul guvernului nu a reusit insa sa convinga Sindicatul National al Chiriasilor SUNIA, al carui secretar general, Franco Chiriaco, nu este atat de increzator in planurile de la Roma. Acesta si-a exprimat scepticismul argumentand ca ministrul economiei Giulio Tremonti a promis vara trecuta construirea a 20.000 de noi locuinte, care ar fi trebuit sa fie gata pana la sfarsitul anului 2009.

"Am auzit o multime de anunturi, dar se pare ca mai avem de asteptat pana cand sa vedem o casa de inchiriat la un pret rezonabil. Singurul lucru concret din acest plan sunt cele 550 de milioane de euro care au fost alocate din octombrie 2007 pentru reconstructia a 12.000 de locuinte detinute de stat, pentru a face fata cererii mare de case", a declarat Chriaco.

Acesta a mai adaugat ca banii au fost pusi deoparte de fostul guvern de centru-stanga a lui Romano Prodi, "iar Berlusconi a pastrat banii pentru acest plan complicat, care numai amana timpul pana cand cei nevoiasi vor gasi un acoperis deasupra capului".

 

"Scutul fiscal"

Planul anticriza prevede si crearea unui asa-numit "scut fiscal", care incurajeaza repatrierea capitalului strain in tara. Oficialii spera ca aceasta masura va aduce miliarde de euro inapoi in economia italiana.

Potrivit The Wall Street Journal, Italia estimeaza ca fondurile care ar urma sa fie repatriate au avut un profit de 2% in ultimii cinci ani. Acest profit va fi supus unui impozit de 50% in cazul in care fondurile nu vor fi readuse in tara. Opozitia a criticat masura si sustine ca incurajeaza la evaziune fiscala.

Ministrul italian al economiei, Giulio Tremoti, a declarat ca acest plan ajuta la ruinarea paradisurilor fiscale.

 

Femeile din administratia publica se vor pensiona mai tarziu

O alta masura controversata prevazuta de proiectul italian anticriza o reprezinta cresterea varstei de pensionare pentru femeile care lucreaza in administratia publica de la 60 la 65 de ani. Potrivit documentului, incepand cu anul 2010, varsta de pensionare pentru femei va fi de 61 de ani, ea crescand cu cate un an la fiecare doi ani, astfel incat pana in 2018 varsta de pensionare sa fie de 65 de ani, egala cu cea a barbatilor.

De asemenea, localitatile care au demonstrat ca au o administratie stabila, vor primi o finantare de doua milioane de euro.

 

Planul anticriza al Guvernului italian

  • construirea a 100.000 de noi locuinte in cinci ani
  • suma initiala pentru acest proiect este de 200 de milioane de euro, urmand sa fie marita ulterior la 550 de milioane de euro
  • crearea unui "scut fiscal" pentru atragerea capitalului italian din strainatate
  • fondurile italiene care nu vor fi repatriate vor fi impozitate cu 50%
  • varsta de pensionare a femeilor din administratia publica va creste pana in 2018 la 65 de ani
  • localitatile cu o administratie stabila vor primi o finantare de doua milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO