Politică externă

Opozitia s-a decis sa-i indeparteze pe comunistii moldoveni de la putere

03.08.2009, 18:50 20

In urma alegerilor legislative de saptamana trecuta, cele patru partide au obtinut 53 de posturi de deputat din cele 101 ale Parlamentului moldovean, avand suficiente voturi pentru a alege conducerea Parlamentului si a stabili componenta Guvernului, dar nu si pentru a alege un sef al statului. Partidul Comunist, aflat la guvernare din 2001, a obtinut doar 48 de mandate.

"S-a ajuns la un acord de principiu pentru formarea coalitiei si detaliile vor fi discutate ulterior", a declarat Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat.

Potrivit portalului de stiri din Republica Moldova "Stirea Zilei", care a citat surse din cadrul celor patru partide, liderii formatiunilor au inceput negocierile si urmeaza "sa puna la punct toate detaliile".

 

Obligati sa negocieze cu comunistii

Cu doar 53 de locuri in Parlament, cele patru formatiuni pot forma Guvernul, insa nu pot alege presedintele tarii. Republica Moldova este o republica parlamentara, iar potrivit Constitutiei, Parlamentul alege presedintele tarii. De asemenea, presedintele desemneaza candidatul pentru functia de premier.

Asadar, problema apare la alegerea sefului statului, pentru care partidele liberale mai au nevoie de 8 voturi de la Partidul Comunist.

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, a declarat ca Partidul Comunist trebuie sa lase deoparte interesele de partid si sa accepte preluarea guvernarii de catre o noua majoritate. Lupu, care a parasit Partidul Comunist in iunie, este considerat personajul cheie pentru formarea unei viitoare coalitii, relateaza Financial Times.

Abilitatea sa de a se adresa ambelor comunitati, atat celei vorbitoare de limba moldoveneasca, cat si celei ce vorbeste limba rusa, alaturi de impulsul dat democratilor - care nu au intrat in Parlament dupa alegerile din aprilie, dar care au obtinut 12,5% din voturi la scrutinul din iulie - l-au facut "indispensabil pentru opozitie", potrivit publicatiei.

 

Care sunt scenariile

Lupu a respins o colaborare bilaterala cu Partidul Comunist si considera ca opozitia va reusi sa obtina cele 8 voturi necesare pentru a alege presedintele si pentru a debloca astfel impasul institutional in care tara se afla de mai bine de patru luni.

Situatia este ironica, avand in vedere ca in urma alegerilor din aprilie, care s-au soldat cu violente proteste de strada, comunistii, invingatorii scrutinului de atunci, au avut nevoie de un singur vot, "votul de aur", pentru a alege presedintele tarii. Opozitia nu i l-au acordat de doua ori consecutiv, fiind organizate alegerile din 29 iulie.

Liderul comunist si presedintele in exercitiu al Republicii Moldova a declarat ca partidul sau e pregatit sa negocieze cu opozitia.

Revista Time comenta saptamana trecuta ca o solutie buna pentru Republica Moldova ar fi alegerea in functia de presedinte a unei personalitati neutre. Publicatia sustine ca un nou guvern ar putea sa negocieze si un acord pentru retragerea din politica a lui Voronin in schimbul imunitatii in fata oricarei urmariri penale pentru perioada de opt ani in care a condus tara.

De asemenea, Time considera ca o indepartare de Moscova (formatiunile de opozitie au promis un drum catre Uniunea Europeana) - care a acordat Moldovei un imprumut de 500 de milioane de dolari - va avea un cost ridicat, avand in vedere ca tara este dependenta de gazele si petrolul rusesc.

Presa rusa comenta saptamana trecuta ca Rusia va fi nevoita sa-si caute un nou partener in Republica Moldova, daca Voronin nu se va mai afla in fruntea tarii.

 

Presedinte al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu are 43 de ani.

Este considerat cheia solutionarii haosului politic din Republica Moldova. Presa rusa sustine ca alegerea lui in fruntea tarii ar fi o varianta de compromis pentru Moldova. Fost comunist (a parasit partidul in iunie) si apropiat de Rusia, Lupu si-a obtinut titlul de doctor in economie la Moscova.

A urmat cursuri de specializare in macroeconomie la Institutul Fondului Monetar International din Washington (1994) si in comert international la Geneva (1996).

Paradoxul pentru Republica Moldova este ca trebuie sa se bazeze pe un fost comunist pentru a scapa de comunisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO