Politică externă

Primul protest masiv impotriva lui Obama, acuzat de "socialism"

13.09.2009, 18:22 26

Zeci de mii de americani au protestat la sfarsitul saptamaniitrecute in Washington D.C. impotriva reformei de sanatate apresedintelui Barack Obama (care ar impune un sistem public desanatate), considerata prioritatea primului an de mandat alliderului american, si l-au acuzat pe acesta de socialism.

Americanii nemultumiti de planul de reforma a lui Obama auprotestat de la Casa Alba la Capitoliu, timp in care presedinteletinea un discurs pe tema sistemului de sanatate in Minneapolis.

Obama a declarat ca nu va permite "intereselor speciale" sa laselucrurile sa ramana la fel.

"Nu voi accepta status quo-ul. Nu de data asta. Nu acum", adeclarat Obama in fata a 15.000 de oameni din Minneapolis.

"In Statele Unite ale Americii, nimeni nu ar trebui sa se teamaca nu va avea asigurare medicala pentru un an, o luna sau o zi. Siodata ce planul meu va intra in vigoare, asa va fi", a mai spusObama.

Presedintele Obama doreste crearea unui sistem public desanatate care sa ofere asigurari medicale tuturor cetatenilor. Deasemenea, toti angajatorii vor fi obligati sa plateasca pentruasigurarea medicala a angajatilor. In prezent, 46 de milioane deamericani nu beneficiaza de asigurari de sanatate, iar 25 demilioane au asigurari care nu le acopera toate nevoile de sanatate.

In SUA nu exista un sistem universal de sanatate, ca in Franta,Marea Britanie sau Romania, si de aceea exista atatia oameni carenu au asigurari medicale.

Cei care vor sa beneficieze de servicii medicale isi fac politede asigurare, unii angajatori incluzand in pachetele salarialeaceasta optiune (sau plata unei parti a politei) pentru angajati sifamiliile lor.

Singurele sisteme de stat existente in acest moment suntMedicare pentru cei de peste 65 de ani si Medicaid pentru cei cuvenituri mici si copiii acestora.

"Planul meu va oferi securitate si stabilitate pentru cei cuasigurari medicale; va oferi calitate; oferte bune pentru cei faraasigurari si va aduce cheltuielile de sanatate sub control", a spusObama.

Insa nu toata lumea e de acord cu el. Ideea nasterii unui sistempublic de sanatate a starnit proteste in toata tara, dar si inCongresul american, unde proiectul este indelung dezbatut.

Pe fondul protestelor, Obama a dat semne luna trecuta ca vrea sarenunte la sistemul public de sanatate. Slabiciunea lui Obama aamintit de esecul lui Hillary Clinton, Prima Doamna pe atunci, din1993 de a reforma sistemul de sanatate.

"Taxat pana la moarte"

Pe pancartele protestatarilor din Washington puteau fi cititemesaje precum "Nascut liber. Taxat pana la moarte". "Am vazutdestul socialismul in URSS", scria pe o alta, afisata de unimigrant originar din Ucraina, venit din Baltimore. Obama a fostacuzat de socialism, pe motiv ca implica statul in sectorul privatsi ca incalca libertatile cetatenilor.

Opozitia republicana sustine, de asemenea, ca infiintarea unuisistem public de sanatate va elimina competitia de pe piataasigurarilor medicale si le va aduce pierderi insemnateasiguratorilor privati. "Obama (n.n.) este un tradator. Este fiemarxist, fie comunist, iar noi nu suntem. El este totalantiamerican", a afirmat Lois Calzone, o manifestanta venita dinstatul Maryland.

Manifestantii au mai acuzat Casa Alba de scapare de sub controla cheltuielilor (planul lui Obama costa 1.000 de miliarde de dolaripentru urmatorii zece ani - n.n.) si ca sistemul public de sanatateva creste inflatia. In prezent costurile de sanatate se ridicaanual la 2.200 mld. $, 16% din PIB-ul tarii.

Protestul a fost organizat de Freedomworks, o miscare care cereo scadere a fiscalitatii, o implicare mai redusa a statului si maimulta libertate economica.

Actualul sistem american

  • Nu exista un sistem universal de sanatate
  • Cei care vor sa beneficieze de servicii medicale isi fac politede asigurare, unii angajatori incluzand in pachetele salarialeaceasta optiune (sau plata unei parti a politei) pentru angajati sifamiliile lor
  • 46 de milioane de americani nu sunt asigurati medical si 25 demilioane de americani sunt asigurati doar partial
  • Exista doua programe federale de sanatate: Medicaid pentru ceicu venituri mici si copiii acestora si Medicare pentru cei cuvarsta de peste 65 de ani

Ce vrea presedintele

  • Toti americanii vor avea asigurare medicala
  • Toti angajatorii vor fi obligati sa plateasca pentru asigurareamedicala a angajatilor
  • Va exista un sistem public de sanatate sau o cooperativanon-profit detinuta de consumatori, care sa vanda asigurari inconcurenta cu industria privata
  • Reducerea costurilor din sanatate, desi intreg planul costastatul american 1.000 de miliarde de dolari pentru urmatorii zeceani

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO