Politică externă

Sarkozy respinge masurile de austeritate pe fondul crizei

23.06.2009, 18:48 13

Sarkozy este primul presedinte francez care se adreseaza parlamentului in ultimii 130 de ani.

Problema crizei financiare a fost subiectul principal al discursului presedintelui: "Nu voi recurge la politici de austeritate, pentru ca au dat gres mereu in trecut. Nu voi creste taxele, intrucat majorarea acestora va intarzia sfarsitul crizei", a spus Sarkozy in fata parlamentarilor, reuniti la Palatul Versailles, fosta resedinta a Regelui Ludovic al XIV-lea.
 
Un New Deal a la francaise
Sarkozy a anuntat ca Franta va recurge la un nou imprumut, care va fi folosit pentru a face investitii in educatie, infrastructura, sanatate sau cercetare. Datoria Frantei a fost in 2008 de 57% din PIB (1.121 mld. euro), iar in primele luni ale lui 2009 reprezinta 65%, potrivit FMI.
"Criza a adus modelul francez la moda" (modelul francez se bazeaza pe o interventie pronuntata a statului), a spus Sarkozy.
In prezent cu un deficit bugetar de 7%, Franta lui Sarkozy nu pare a lua in seama avertismentul recent al presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, potrivit caruia statele europene nu se mai pot finanta prin imprumuturi.
Ministrul bugetului, Eric Woerth, a declarat ca deficitul bugetar al Frantei va atinge 7-7,5% in 2009 (140 de miliarde de euro) si se va situa la un nivel asemanator in 2010.
Liderul francez a mai spus ca detaliile cu privire la acest imprumut vor fi facute dupa ce "vor fi stabilite prioritatile de finantare", dupa 1 iulie, in urma unor dezbateri intre Parlament, partenerii sociali, actorii economici, din educatie sau sanatate. Imprumutul va fi prioritatea noului guvern, presedintele francez fiind asteptat azi sa anunte o remaniere guvernamentala, dupa plecarea in Parlamentul European al ministrului justitiei Rachida Dati si al ministrului agriculturii Michel Barnier.
Unii comentatori francezi au caracterizat planul propus de Sarkozy ca fiind un "New Deal a la francaise", amintind de celebrul plan al presedintelui american Franklin D. Roosevelt din anii '30. In ceea ce priveste locurile de munca, liderul de la Elysee a anuntat ca persoanele care isi pierd locurile de munca vor beneficia de un training pe timp de un an, vreme in care vor fi platiti cu un salariu egal cu cel pe care il aveau inainte de a-si pierde slujba.
"In loc sa permitem ca actuala criza sa produca excluziune, suferinta si disperare, e mai bine sa profitam de ea si sa investim in oameni, in capacitatile lor pentru ca maine sa faca treaba mai bine", a spus Sarkozy.
Opozitia socialista, care nu a participat la discursul de luni, l-a criticat pe Sarkozy pentru costul prea mare al organizarii evenimentului. Potrivit cotidianului Le Monde, mutarea Parlamentului pentru o zi la Versailles a costat 500.000 de euro.
 
Primul discurs al presedintelui in fata Parlamentului din 1873
Anul trecut, Parlamentul francez a modificat Constitutia franceza, astfel incat presedintele a primit dreptul de a se adresa anual Legislativului, dar nu la sediul institutiei. Discursul lui Sarkozy, prerogativa "recuperata", este similar binecunoscutului "state of the union", discursul anual al presedintelui american in fata Congresului.
Ultimul sef de stat francez care s-a adresat Parlamentului a fost nepotul lui Napoleon Bonaparte, Charles-Louis Napoleon Bonaparte, in 1848, in timpul celei de-a doua Republici franceze. Din 1873, aceasta practica a fost interzisa pentru a garanta independenta Legislativului de Executiv.
Modificarea Constitutiei, anul trecut, a fost criticata de opozitia socialista, care au calificat-o ca pe "negarea democratiei" si "prezidentializarea" regimului. Potrivit actualei Constitutii, Franta este republica semi-prezidentiala, in care seful statului prezida sedintele de guvern si poate demite ministrii.
Cotidianul Le Figaro comenta ca modificarea Constitutiei, adoptata in 1958 sub Charles de Gaulle, este modul lui Sarkozy "de a ramane in istorie".
 
Ce promite Sarkozy
 
  • Franta nu va recurge la politici de austeritate, pentru ca au dat gres mereu in trecut, si nu va creste taxele, deoarece majorarea acestora va intarzia sfarsitul crizei
  • Se va face un nou imprumut, care va fi folosit pentru a face investitii in educatie, infrastructura, sanatate sau cercetare
  • Detaliile cu privire la acest imprumut vor fi facute dupa stabilirea "prioritatilor de finantare", in urma unor dezbateri intre Parlament, partenerii sociali, actorii economici, din educatie sau sanatate
  • In privinta locurilor de munca, persoanele care isi pierd locurile de munca vor beneficia de un training pe timp de un an, vreme in care vor fi platiti cu un salariu egal cu cel pe care il aveau inainte de a-si pierde slujba
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO