Politică externă

Strategul care l-a facut pe Obama presedinte

Strategul care l-a facut pe Obama presedinte

Inainte de a deveni unul dintre cei mai respectati consilieri politici, Axelrod a lucrat vreme de opt ani ca ziarist la Chicago Tribune FOTO: Reuters

06.11.2008, 18:00 27

"Ma gandesc ca daca as reusi sa-l aduc pe Barack Obama la Casa Alba, as realiza ceva semnificativ pentru viata mea", declara in luna iunie David Axelrod, cel despre care se spune ca a facut posibila instalarea primului afro-american la Casa Alba.

Axelrod, fostul strateg de campanie al lui Obama, este unul dintre cei mai cunoscuti consultanti politici din Chicago. Firma sa de consultanta, AKP&D Message and Media este una dintre cele mai respectate din SUA.
In varsta de 53 de ani, Axelrod si-a inceput "cariera" la 13 ani, cand vindea abtibilduri pentru campania lui Robert Kennedy (fratele fostului presedinte american J. F. Kennedy). Asasinarea acestuia, dar si a lui Martin Luther King l-au convins pe tanarul David sa se concentreze asupra politicii.
De aceea, si-a dat licenta in stiinte politice la renumita University of Chicago, dupa care a lucrat timp de opt ani ca jurnalist politic la publicatia "Chicago Tribune".
In 1985 si-a infiintat firma de consultanta Axelrod & Associates, devenita apoi AKP&D Message. Prin mana lui au trecut multi politicieni americani importanti. El a ajutat-o pe Hillary Clinton, fosta rivala a lui Barack Obama in cursa pentru investitura democrata la prezidentiale, sa ajunga senator de New York. De asemenea, in 2006 a fost principalul consultant al campaniei pentru Camera Reprezentantilor a lui Rahm Emanuel, cel pe care Obama l-a nominalizat pentru a prelua functia de sef al administratiei prezidentiale.
In ultimele 12 luni insa, Axelrod a devenit cunoscut ca fiind omul din spatele campaniei lui Obama, primul afro-american care va locui la Casa Alba. Prietenia dintre cei doi este veche, datand din 1992 de pe vremea cand Obama lucra ca asistent social in ghetourile din Chicago. Prietenia dintre ei s-a solidificat in 2004, in timpul campaniei lui Barack Obama pentru Senatul american.
Axelrod l-a considerat pe Robert Kennedy (RFK) "singurul candidat democrat care i-ar fi putut inspira pe alegatori". El l-a comparat adesea pe Obama cu RFK.
"Cand am inceput campania, i-am spus lui Obama ca in multe feluri idealismul a murit odata cu RFK si trebuie sa-l reinviem. Poate daca o sa facem ce trebuie in campanie, poate vom reusi asta", a spus Axelrod, citat de The Washington Post.
"Creierul" campaniei electorale a lui Obama este cunoscut pentru faptul ca incearca sa gaseasca in biografiile clientilor sai ceva care sa atraga alegatorii. De aceea, Obama, personaj exotic pentru scena politica americana, avand in vedere originile sale africane, a reprezentat o adevarata provocare. "David intelege ca insasi candidatul - valorile si povestea sa - e motorul intregii campanii", povesteste Forrest Claypool, unul dintre partenerii lui Axelrod.
Fire dinamica, Axelrod este un om "care isi testeaza ideile constant, la orice ora", fiind faimos pentru telefoanele nocturne catre prietenii sai cerandu-le opiniile, mai spune Claypool.
Axelrod, considerat un Karl Rove (strategul de campanie a lui George W. Bush in 2004) pentru Obama, este cel care a "mesterit" mesajul schimbarii, decisiv pentru victoria senatorului democrat. In timpul cursei pentru investitura democrata, arhitectul campaniei noului lider american a criticat mesajul ales de Hillary Clinton, acela al experientei. "Prezentandu-te ca un insider (care are legatura cu actuala guvernare) de la Washington nu este o alegere buna intr-un an in care americanii isi doresc o schimbare", a spus Axelrod.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO