Politică externă

UE consolideaza supravegherea sectorului financiar al Europei

27.05.2009, 19:19 21

Intentia unei supravegheri mai severe a sectorului financiar a aparut in mintea europenilor de mai multa vreme, s-a consolidat anul trecut, cand era evident ca Europa va suporta brutal socul crizei si a fost impusa in urma unor negocieri dificile la summit-ul G20 de la Londra din aprilie.

Intentia pachetului de masuri lansat ieri de Executivul de la Bruxelles vizeaza detectarea din timp a posibilitatii acumularii de riscuri in sistem si de a evita situatiile in care guvernele ar fi nevoite sa aloce miliarde de euro pentru a salva bancile de la faliment.
 
Britanicii sunt nelinistiti
Marea Britanie, cel mai mare centru bancar din UE, s-a aratat deja "nelinistita" de planurile Comisiei, care reprezinta pierderea suveranitatii in reglementarea pietelor financiare in favoarea unor organisme centralizate la nivelul blocului comunitar. Obiectia a fost ridicata si la summit-ul de la Londra, iar ea a fost impartasita si de Statele Unite. Atentia europenilor in frunte cu Franta si Germania s-a concentrat in ultima vreme pe atenta reglementare a pietelor financiare, in vreme ce anglo-saxonii pun accent mai mult pe iesirea din criza prin pomparea mai multor bani in economia lumii.
Masurile propuse de Comisie au la baza un plan orientativ realizat de Jacques de Larosiere, fost guvernator al Bancii Frantei, si sunt sustinute in principiu de liderii UE.
Proiectul Comisiei, analizat de Reuters, ar trebui sa reformeze reglementarea pietelor financiare, depasita de caracterul globalizat al sistemului, dominat de giganti internationali precum HSBC, BNP Paribas sau Santander. Totodata, UE va mentine si autoritatea supraveghetorilor nationali.
Criza financiara, care a inceput in 2007 pe piata creditelor ipotecare din Statele Unite, a atins o magnitudine globala, deoarece nicio autoritate sau institutie nu a dispus de o "imagine de perspectiva", iar efectele problemelor unui grup financiar asupra altor banci din intreaga lume au fost imposibil de prevazut la nivel oficial.
Comisia a propus infiintarea a doua organisme la nivelul UE, pentru a corecta ceea ce considera goluri in reglementarile sistemului financiar.
Consiliul European de Risc Sistemic (CERS) va fi format din reprezentanti ai bancilor centrale si ai autoritatilor nationale de reglementare si va monitoriza orice acumulare de riscuri, pentru a avertiza asupra unui astfel de fenomen inainte ca acesta sa devina imposibil de gestionat.
 
Banca Centrala Europeana capata mai multa putere
CERS va functiona sub auspiciul Bancii Centrale Europene (BCE), care va detine de asemenea presedintia forului. Autoritatile britanice de reglementare considera ca aceasta structura a CERS ofera prea multe prerogative BCE.
Totodata, Comisia va pune bazele unui grup format din trei noi autoritati, care va avea rolul de a impune aplicarea regulilor UE in cele 27 de state membre. Acest organism va putea anula deciziile luate de autoritatea nationala a unui stat membru, daca va considera ca nu respecta standardele comunitare.
Cele trei autoritati vor supraveghea domeniile asigurarilor, bancilor si, respectiv, pietele de capital.
Propunerile Comisiei vor fi discutate la un summit al liderilor UE din iunie, iar Executivul comunitar va realiza un proiect legislativ in a doua parte a anului. Comisia doreste ca noul sistem de reglementari pentru sistemul financiar sa fie implementat pana la finele anului viitor.
Decizia finala asupra reformelor apartine Parlamentului European si statelor membre.
 
Reforma propusa
  • Consiliul European de Risc Sistemic (CERS) va fi format din reprezentanti ai bancilor centrale si ai autoritatilor nationale de reglementare si va monitoriza orice acumulare de riscuri.
  • CERS va functiona sub auspiciul Bancii Centrale Europene (BCE), care va detine presedintia forului.
  • Comisia Europeana va pune bazele unui grup format din trei noi autoritati, care va avea rolul de a impune aplicarea regulilor UE in cele 27 de state membre.
  • Acest organism va putea anula deciziile luate de autoritatea nationala a unui stat membru, daca va considera ca nu respecta standardele comunitare.
  • Cele trei autoritati vor supraveghea domeniile asigurarilor, bancilor si, respectiv, pietele de capital.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO