Politică externă

Washington Post ridică pulsul în Orient: Ruşii i-au învăţat pe iranieni să detoneze bomba atomică

Washington Post ridică pulsul în Orient: Ruşii i-au învăţa pe iranieni să detoneze bomba atomică

Autor: Iulian Anghel

09.11.2011, 14:33 1916

Cotidianul american Washington Post a publicat un raport potrivit căruia Iranul şi-a extins programul nuclear cu ajutorul ruşilor care ar fi ajutat Teheranul să constuiască mecanismul destul de complicat al detonării unei bombe atomice.

Washington Post nu publică sursa raportului, dat informaţia vine la câteva ore după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a publicat propriul raport potrivit căruia situaţia Iranului agravează îngrijorările legate de "posibilele dimensiuni militare ale programului nuclear iranian."

Documentul citează mii de pagini cu informaţii obţinute de la statele membre şi din satelit, AIEA susţinânt că Iranul face paşi către dezvoltarea unei bombe nucleare. Conform raportului, "Iranul a efectuat activităţi în vederea fabricării unui dispozitiv exploziv nuclear".

SUA şi Israelul fac presiuni pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului şi, în ultimele săptămâni, ştirile despre un nou război în Orient nu au mai fost negate cu vehemenţă de Israel sau SUA, ca în trecut.

Tonul Israelului s-a înăsprit după ce Teheranul a testat mai multe rachete-purtătoare cu rază lungă de acţiune.

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a susţinut astăzi, după publicare raportului AIEA, că Iranul "nu va da niciun pas înapoi" în privinţa programului său nuclear despre care susţine că este unul civil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO