Politică

Politicienii maghiari din Transilvania vor să deschidă "sate ale autonomiei" la Bruxelles şi Tuşnad

Politicienii maghiari din Transilvania vor să deschidă...

Autor: Andreea Tobias, Ela Giurgea

09.03.2013, 18:36 890

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că anul 2013 este "anul autonomiei", iar planul de acţiuni include şi deschiderea unor "sate ale autonomiei", în care reprezentanţii unor autonomii funcţionale din Europa să împărtăşească din experienţa lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am dori să aducem la Bruxelles şi Tuşnad, la (Universitatea de Vară) Balvanyos, reprezentanţii unor autonomii funcţionale din Europa care să povestească. Nu să transmitem noi ce bine e în Tirolul de Sud. Acest «sat» (al autonomiei - n.r.) ar reprezenta mai toate formele de autonomie din Europa", a spus Toro.

El a adăugat că în "anul autonomiei" se vor organiza dezbateri comune româno-maghiare, se vor edita publicaţii, va avea loc "o nouă ofensivă legislativă" privind proiectul statutului autonomiei Ţinutului Secuiesc, promovarea acestuia urmând să fie făcută prin parlamentari ai UDMR sau cu ajutorul iniţiativei civice, cu 100.000 de semnături de sprijin.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a spus că un astfel de "sat al autonomiei" va fi organizat şi la Consiliul de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic din această lună.

"Şi la Bruxelles va avea loc satul autonomiei, la Tuşnad Băi la fel. La fel şi luna aceasta, când va avea loc Consiliul de Autonomie al Maghiarilor din Bazinul Carpatic", a declarat Tokes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO