Politică

Ponta: a venit timpul să ne uităm la toate punctele cardinale în relaţiile externe, chiar dacă suntem parteneri fideli UE

Ponta: a venit timpul să ne uităm la toate punctele...
09.12.2013, 15:38 711

"România trebuie să îşi asume planuri pe termen mediu şi chiar lung de acum încolo, după ce între 2008 si 2012 a fost complet lipsită de ambiţii externe, şi să se uite la toate cele patru puncte cardinale, a spus astăzi premierul Victor Ponta în deschiderea conferinţei Renaşterea transatlantică - România, între partener fidel şi jucător ambiţios, care se desfaşoară la Banca Naţională a României."

Ce a mai spus premierul Ponta:

"În ce măsură România poate să fie mai mult decât un partener fidel. Asupra fidelităţii noastre pentru Europa şi alianţa transatlantică nu mai are nimeni nici un dubiu. Fidelitatea României pentru SUA şi Europa este mai presus de orice îndoială.

"Un partener fidel este mai puţin interesant decât un partener fidel care este şi jucător ambiţios. Partenerii noştri au nevoie de o ţară mai ambiţioasă decât este România.

"România se află pe aceasta posibilă "cale a matasii". Turcia spre exemplu nu poate fi ocolită de această cale a mătăsii, noi putem, deci trebuie să avem ca obiectiv să ne implicăm.

Între 2009 şi 2012 însă, România a încetat să mai fie un partener ambiţios. Instabilitatea politică, lipsa de perspectivă şi criza economică ne-au adus în această situaţie.

Era cazul să spunem ce vrem, să facem măcar pe cinci ani, chiar dacă UE sau SUA când vorbesc de planuri pe termen lung se referă la decenii.

Este obligaţia mea de a vorbi despre o nouă viziune. Eu nu o să fiu niciodată guvernator al BNR, domnul Isărescu a fost premier. Nu există un conflict între generaţii.

Am preferat să facem lucrurile şi acum după un an să le anunţăm. Am considerat că după cinci ani de criză este cazul ca legăturile noastre cu UE să fie reafirmate. Nu întamplător am fost la Paris, la Berlin, la Londra.

Deciziile adoptate, inclusiv sprijinul nostru pentru deciziile UE privind stabilitatea financiară, au arătat că noi nu suntem doar o ţară de periferi, ci vrem să ne îndreptăm spre standardele europene în mod real.

România trebuie intre în zona euro cât mai curând posibil, dar atunci când este pregătită şi atunci când zona euro îşi rezolvă toate problemele rămase nerezolvate.

Am mers ca prim ministru într-o vizită în ţarile asiatice apoi la Beijing unde am decis ca forumul Europa de Est China să se desfăşoare la Bucureşti. A fost un eveniment despre care tot spectrul politic s-a exprimat pozitiv. De asemenea am fost în Turcia de multe ori, pentru că este o ţară reper în viitor. În SUA, ne-am dorit ca după mult timp o vizită a unui oficial român să se axeze mai mult pe relaţiile economice între marile companii americane şi România.

Nu mi-am închipuit că cineva o să rupă gardurile companiilor americane, dar aşa se întelege democraţia câteodată.

La Bucureşti, premierul Chinei a discutat despre probleme economice. Nu ştiu în cate ţari premierul şi 3-4 miniştri din guvernul Chinei stau 3-4 zile. A fost o oprtunitate pe care dacă o vom folosi de acum încolo în sensul concretizării proiectelor, ne vor folosi.

Reacţia de la Bruxelles, a unei circulare scăpate pe surse, a dovedit o lipsă de viziune care de fapt macină Europa. Cu circulare scăpate pe surse în care li se spune ţărilor din regiune ce să facă sau nu cu China, mai ales că noi am afirmat că respectăm toate regulile UE şi vrem să învăţâm de la Germania, Franţa şi Italia cum să lucram cu China.

O Europa de Est mai dezvoltată economic ar fi buna şi pentru Europa Occidentala. Acum se fac noi ziduri. Există un singur zid - dezvoltare economică în Bulgaria şi România. Cele două state ar trebui să îi facă pe româţni si pe bulgari să rămână aici, nu să meargă în Occident la lucru.

Ne lipseşte capacitatea de a stabili un set de obiective de politică economică externă pe care să le anunţăm şi să le respectăm.

M-am bucurat ca domnul Geoana a acceptat să fie un reprezentant special al meu în politica internaţională. Vreau să vorbesc şi cu domnul Predoiu şi cu domnul Ungureanu despre politica externă. Schimbarea generaţiei de lideri trebuie să se facă prin păstrarea unor obiective necesare tuturor.

O Românie mai ambiţioasă va fi apreciată pentru competitivitate, nu doar pentru fidelitate, ceea ce înseamnă că vom fi mai respectaţi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO