Politică

Ponta: Băsescu, un bun agent de vânzări

Ponta: Băsescu, un bun agent de vânzări

Autor: Andreea Unturica, Tibi Bujdei

24.11.2012, 13:51 824

"Domnul Băsescu este un bun agent de vânzări. Ştie să vândă partea plină a paharului ca să nu vedeţi dumneavoastră partea goală", a declarat, sâmbătă, Ponta, la Suceava.

Premierul consideră că o poziţie mai fermă, nu absurdă, a României ar ajuta. Victor Ponta a mai spus că poziţia fermă a Guvernului şi Parlamentului l-au ajutat pe preşedintele Traian Băsescu să nu mai cedeze de la început orice numai de dragul de a nu-i supăra pe ceilalţi lideri europeni.

"Când te duci la Bruxelles şi ceri ceva corect pentru ţara ta nu se supără nimeni. Toată lumea te înţelege şi toată lumea face până la urmă acelaşi lucru. Cred că e prima dată când domnul Băsescu s-a putut duce la Bruxelles şi să vorbească despre România, şi nu despre domnia sa şi e foarte bine", a mai spus Ponta.

Premierul a mai declarat că nici el nu ar fi avut un rezultat mai bun.

"Sincer, nu cred că aş fi obţinut mai mult, inclusiv în glumă spuneam că m-aş fi întors şi eu şi aş fi anunţat ceea ce a anunţat domnul Băsescu. Adică ceea ce avem din 2007. Pe agricultură, în loc de cinci, zece miliarde, şi nu aş fi anunţat, ca şi domnul Băsescu, că de fapt era vorba de 12 miliarde şi s-a întors doar cu zece", a spus Ponta.

El a mai arătat că, împreună cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au ascultat şi comentat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu după Consiliul European care a anunţat că a obţinut mai mulţi bani la Agricultură, dar că de fapt a anunţat ce se obţinuse în 2007 pentru România în al doilea exerciţiu financiar după integrarea României în Uniunea Europeană.

"Dar nu pot să mă supăr pe domnul Băsescu că vinde gogoşile care erau deja în pungă. Acum vine şi zice că le-a adus el de la Bruxelles. Îl înţeleg. Până la urmă trebuia să spună că a făcut şi el ceva acolo. Nu e nimic de reproşat domnului Băsescu, nu avea ce să facă mai mult, important este să facem mai mult în următoarele două-trei luni şi să nu ne mai ducem niciodată la Bruxelles cu capul plecat şi cu ideea că acceptăm orice", a spus premierul.

"Eu sunt convins că prin această poziţie fermă şi a Guvernului şi Parlamentului şi implicit, de nevoie, a domnului Băsescu, vom reuşi să scoatem acele prevederi care erau strict pentru România", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Suceava că nu este prima dată când nu se aprobă de la început bugetul UE, arătând că o situaţie asemănătoare a fost înregistrată în 2005.

"Era bine pentru Europa să avem un buget aprobat, dar am spus-o de fiecare dată şi nu doar eu, au spus-o şi alţi prim miniştri, decât să ai un buget rău, mai bine să nu ai deloc, mai bine să mai discuţi şi în ianuarie-februarie, să găsim soluţii mai bune", a spus Ponta.

Premierul a adăugat că va fi foarte importantă această perioadă de timp pentru că se încheie şi alegerile şi se termină cu concurenţa între el şi Traian Băsescu, iar apoi să se negocieze serios cu toţi partenerii.

"Asta eu am încercat să fac şi cu preşedintele Hollande pe zona de Politică Agricolă Comună şi cu premierul Tusk şi cu prim miniştrii din grupul "Prietenii coeziunii" pe zona de coeziune. Trebuie să negociem mai departe ca să scoatem acele puncte care erau rele pentru România şi să obţinem o alocare cât mai bună", a spus Ponta.

Premierul a adăugat că, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, nu era normal ca România să fie sancţionată pentru lipsa de absorbţie de până în 2011.

"Ce vină au românii că până în 2011 Botiş cu Lăzăroiu cu Sulfina Barbu şi Elena Udrea nu au fost în stare să folosească fonduri. Era profund incorect pentru noi ca ţară. Mai sunt şi altele referitor la TVA, la gradul de cofinanţare, la avansuri. De aceea, zâmbesc când spun că domnul Băsescu e un bun vânzător de produse. Ideea e următoarea că avansurile sunt astăzi de şapte la sută la orice program. Domnul Van Rompuy a propus doi la sută, iar domnul Băsescu a anunţat un mare succes că a ajuns la patru la sută", a explicat Victor Ponta, care consideră că e un mare insucces că s-a scăzut de la şapte procente şi nu e un succes că s-a ajuns la avansuri de patru la sută.

Premierul a apreciat că de luni Traian Băsescu va reveni la funcţia de purtător de cuvânt al campaniei PDL alături de Traian Radu Ungureanu şi se vor mai pierde două săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO