Politică

Ponta cere oficial DNA să publice convorbirile care i-au fost interceptate

Ponta cere oficial DNA să publice convorbirile care i-au fost interceptate

Autor: Departamentul Social

11.07.2012, 11:30 1821

El a arătat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că este normal ca un prim-ministru, "ca orice român", să fie interceptat în discuţiile telefonice şi a spus că speră ca, dacă se poate, să nu fie totuşi prezentate public discuţiile cu soţia sa.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.

"În baza art. 42 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 95 alin. (1) lit. a )din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat ieri, 10 iulie 2012, percheziţionarea biroului folosit de învinuitul George Bălan, procuror, membru al CSM, şi a biroului, respectiv, a domiciliului învinuitului Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul PÎCCJ, actualmente detaşat la CSM", se arată într-un comunicat de presă de miercuri al CSM.

Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei domiciliare a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie-Structura Centrală.

Surse judiciare au declarat anterior că procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui George Bălan, membru al CSM, fost vicepreşedinte al Consiliului, şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş.

Potrivit surselor citate, George Bălan şi Marcel Sâmpetru şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror-şef al DNA şi de procuror general al României.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, afirmă, miercuri dimineaţă, pe Twitter, în engleză, că nu vrea să aibă nimic de a face cu alegerea conducerii DNA şi a Procurorului General, iar pe Facebook scrie că urmează o nouă zi de manipulări şi minciuni şi că nu se poate coabita cu Traian Băsescu.

"Va urma o nouă zi plină de manipulări şi minciuni! Iată încă o dovadă că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Sunt imun la astfel de atacuri", scrie Ponta.

De asemenea, Ponta a scris, pe Twitter, în engleză: "Nu vreau să am nimic de a face cu alegerea conducerii DNA si a Procurorului General".

Premierul a declarat de mai multe ori în ultima perioadă de că procurorul general al României şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie trebuie numiţi doar de către Consiliul Superior al Magistraturii, fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui ţării.

El a arătat că, din câte ştie, fără a avea atribuţii în acest domeniu ca prim-ministru, atât şefului DNA, Daniel Morar, cât şi procurorului general Codruţa Kovesi le expiră mandatul în jurul atei de 1 septembrie şi a susţinut că nu a discutat cu ministrul Justiţiei legat de nominalizările pe care acesta urmează să le înainteze.

"Ministrul are de la mine mână liberă totală pentru a asigura independenţa justiţiei şi a propune oameni care să nu aibă nicio legătură nici cu preşedintele, nici cu primul-ministru, nici cu PSD sau PDL. Am fost procuror atâţia ani şi dacă am urât ceva era să primesc tot felul de influenţe politice. Nu o să fac eu acum exact ce nu îmi plăcea mie atunci", a spus Ponta.

Şeful Guvernului a susţinut totodată că vor exista şi consultări cu oficialii de la Bruxelles legate de numiri la şefia DNA sau a Parchetului General.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO