Politică

Ponta, despre anunţul lui Băsescu: Un nou scandal, trebuie să mai şi muncim

Ponta, despre anunţul lui Băsescu: Un nou scandal,...

Autor: Liviu Dadacus

12.06.2013, 11:26 570

Întrebat cum comentează demersul preşedintelui Traian Băsescu, care marţi seară a anunţat că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral, Victor Ponta a răspuns că este vorba despre "un nou scandal".

"Un nou scandal. Trebuie să mai şi muncim, că scandaluri am tot avut în ultimii ani. Ce vrea domnul preşedinte...e cetăţean, are dreptul, foarte bine. Noi vom îndemna cetăţenii să vină la referendum şi să voteze «Da», domnul Băsescu îşi va îndemna susţinătorii să vină să voteze «Nu». Tragem linie şi vedem dacă au fost mai multe răspunsuri de «Da» decât de «Nu»", a spus Ponta, la finalul întâlnirii liderilor USL care a avut loc miercuri dimineaţă la Senat.

Liderul PSD a mai spus că este dreptul preşedintelui "să facă orice referendum doreşte".

"Guvernul guvernează, nu dă din gură la televizor ce ar vrea şi ce nu ar vrea. Facem referendumuri câte vrea preşedintele, dar avem mult mai multe lucruri importante de făcut. Românii nu vor un nou scandal, iar domnul Băsescu nu o să reuşească să mă atragă într-un nou scandal", a adăugat Victor Ponta.

Conducerea USL s-a reunit în şedinţă, miercuri dimineaţă, la Senat, iar potrivit unor surse politice întâlnirea a fost urmare a declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, care marţi seară a anunţat că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Preşedintele a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".

"În această după amiază am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca Parlamentul să revină la respectarea voinţei poporului, există şi posibilitatea ca Curtea Constituţional- să respingă o lege de revizuire care nu ţine cont de voinţa poporului. Dar am declanşat procedura şi voi emite decretul în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională. Dau posibilitatea românilor să se pronunţe din nou dacă doresc Parlament unicameral şi Parlament cu 300 de parlamentari", a spus preşedintele.

El a adăugat că este obligaţia sa să utilizeze toate mijloacele constituţionale "pentru a da şansa ca democraţia să învingă voinţa parlamentarilor şi să se aşeze în interesul cetăţenilor".

"Voi emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului. Dacă Legea referendumului va fi modificată cu prezenţa de 30%, o să beneficieze şi acest referendum de avantajul privind o prezenţă de 30%. Vreau să subliniez, sunt hotărât să-i determin pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor. A fost un referendum, este obligaţia Parlamentului să respecte acest referendum", a afirmat Traian Băsescu.

El a adăugat că a ţinut să lanseze această procedură cât timp parlamentarii lucrează, înainte de vacanţa parlamentară.

Întrebat dacă va merge în Parlament, el a spus: "În Parlament nu am de ce să merg, deşi dacă aş fi invitat aş merge cu plăcere".

Întrebat ce are însemna dacă nu s-ar ţine cont de nici de rezultatul celui de-al doilea referendum pe această temă, Băsescu a răspuns: "Atunci s-ar desfiinţa alineatul 3 din art. 1 din Constituţie, care spune că România este stat de drept".

El a adăugat că ar fi de neconceput acest lucru în toate ţările europene, ca să existe un referendum valid, iar clasa politică să refuze să-l pună în aplicare.

Băsescu a mai spus că un al doilea referendum pe acelaşi subiect care fi din nou validat de popor ar fi echivalentul respingerii totale a clasei politice, inclusiv a celor care au câştigat cu 70%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că mesajul său pentru români în privinţa referendumului este să aibă încredere că el se va bate pentru ca voinţa lor să fie respectată.

Traian Băsescu a precizat că el nu mai are interese politice legate de revizuirea Constituţiei deoarece nu mai poate candida şi nu mai poate fi preşedintele României: "Aş pleca de la o premisă esenţială aceea că eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constituţiei, nu mai pot candida, nu mai pot fi preşedintele României de aceea privesc lucrurile cu mentalitatea şi în intersul românilor".

El a adăugat că obiectivul celui de-al doilea mandat al său a fost modernizarea şi flexibilizarea statului şi că un obiectiv a fost şi reizuirea unor instituţii una dintre acestea fiind Parlamentul.

"Un Parlament care poate fi caracterizat uneori ineficient şi desprins de realitatea legislativă", a spus Băsescu, precizând că parlamentarii se adună marţea în plen şi votează 50 de legi fără să ştie, de multe ori, despre ce este vorba.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO