Politică

Ponta, dispus să schimbe şeful ANAF dacă nu reuşeşte să strângă toţi banii la buget

Ponta, dispus să schimbe şeful ANAF dacă nu reuşeşte...

Autor: Thomas Dinca

26.10.2013, 16:31 536

Guvernul va efectua o analiză la sfârşitul anului şi, dacă va constata că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) "tot nu funcţionează", vor fi luate măsuri, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat dacă îl va schimba din funcţie pe şeful ANAF dacă nu au fost strânşi toţi banii la buget.

"O să facem o analiză la sfârşitul anului şi, dacă ANAF tot nu funcţionează, sigur că vom lua şi măsuri", a spus Ponta.

ANAF este condusă de Gelu Ştefan Diaconu, de la sfârşitul lunii aprilie.

Vineri, Mirel Palada, consiilier guvernamental, a declarat că, în şedinţa de vineri a Guvernului, premierul Ponta s-a arătat îngrijorat de activitatea ANAF care se reflectă în colectarea sub ţinte a veniturilor la buget şi a solicitat îmbunătăţirea performanţei instituţiei, astfel încât până la finalul anului să fie atins nivelul de colectare prevăzut la începutul anului.

A doua rectificare bugetară din acest an va fi negativă deoarece încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde lei, astfel că resursele tuturor ministerelor vor fi mai puţine până la sfârşitul anului, a anunţat anterior premierul Victor Ponta.

El a arătat că, pentru anul viitor, proiectul de buget va fi construit pe baza unor estimări "mai realiste" ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că după primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, din cauza unor performanţe sub aşteptări la nivelul sistemului bancar, provenite şi din modificări ale legislaţiei fiscale, o colectare mai slabă, explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, şi nerealizarea profitului estimat la BNR.

Liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, că nu va majora cota unică de impozitare, dar că a cerut cerut ministrului de Finanţe diferite scenarii pentru creşterea încasărilor la buget, discutate în USL, şi că aşteaptă concluzii din partea acestuia.

El a precizat că s-a consultat pe tema veniturilor cu şeful ANAF şi ministrul Finanţelor, doi liberali în care are încredere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO