Politică

Ponta: Nu public HG privind taxele locale până nu se înţelege că Guvernul nu obligă la mărire

Ponta: Nu public HG privind taxele locale până nu se...

Autor: Liviu Dadacus

12.12.2012, 17:23 325

"Azi în şedinţa de Guvern a revenit acea Hotărâre promovată de Guvernul Ungureanu, în conformitate cu legea, o Hotărâre de Guvern care dă voie, conform legii, conform tuturor legilor privind finanţele publice locale, dă voie autorităţilor locale - Consiliu Local, CGMB - să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu obligă, însă", a spus Ponta.

El a precizat că din textul HG nu se înţelege acest lucru foarte clar, motiv pentur care nu o va publica încă.

"Înţeleg din redactarea Hotărârii că acest lucru nu e foarte clar, motiv pentru care nu o public până nu se lămureşte foarte clar că Guvernul nu obligă în niciun fel, ci doar dă dreptul, conform legii autorităţilor locale, dacă doresc şi numai acolo unde consideră necesar şi util, să actualizeze taxele locale cu inflaţia", a spus Ponta.

El a subliniat că taxele locale nu se măresc.

"Taxele locale nu se măresc, nu se măreşte nicio taxă locală şi în niciun caz nu Guvernul face acest lucru. Autorităţile locale, dacă aşa se decide în Consiliul Local şi Consiliul General, pot să actualizeze taxele locale cu rata inflaţiei", a spus Ponta.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, că Guvernul nu a mărit impozitele şi taxele locale, ci a reactualizat limitele minime şi maxime ale acestora, iar consiliile locale sunt cele care le stabilesc, arătând că este convins că vor fi "taxe decente".

"În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici, pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%", a declarat Duşa.

Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%, au declarat surse oficiale.

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

La acel moment, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunînd că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu institutiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi anul viitor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.

Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanţă a fost aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO