Politică

Ponta:Povestea cu şapte state care ni s-ar opune pentru Schengen nu există, să nu ne luăm după bârfe

Ponta:Povestea cu şapte state care ni s-ar opune pentru...

Autor: Departamentul Politic

04.03.2013, 21:09 494

"Nu există aşa ceva. Nu aveţi cum să ştiţi nici măcar de două. Când vorbim de poziţia unor ţări ale Uniunii Europene, nu putem să vorbim aşa, după bârfe la colţul străzii. Eu ştiam de o anumită reţinere a Germaniei, dar nu am vorbit niciodată în public despre acest lucru până când ministrul de Interne german, pe care îl apreciază foarte tare domnul preşedinte Băsescu, nu şi-a spus o poziţie oficială. Povestea asta cu şapte state...va fi greu de dumirit la cine se referă preşedintele şi mă bucur că nu le-a individualizat, că eram într-o situaţie ridicolă. Când vorbim de lucruri importante pentru România, iar ajungem la bârfe şi la datul la gioale românesc ", a spus Ponta la Antena 3.

El a ţinut să precizeze că autorităţile române nu au niciun fel de poziţie din partea niciunui alt stat membru care să spună că ar utiliza dreptul de veto şi că Germania este singura care şi-a exprimat această intenţie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Germania nu este singura ţară care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI, menţionând că sunt cel puţin şapte state care s-ar fi opus în cazul unui vot.

"Aş vrea să mai clarific un lucru, ca om care ştie mecanismele de funcţionare ale Uniunii Europene. Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României, sunt cel puţin şapte state care, dacă s-ar fi ajuns la vot, ar fi votat împotrivă urmare a raportului MCV. Şapte state pe care le ştiu eu, dar este foarte posibil ca, în momentul în care ministrul german de Interne ridica mâna, să fie majoritate împotrivă. Ştiu foarte bine cum funcţionează consiliile interguvernamentale şi interstatale în UE", a spus Băsescu.

"Prudenţa arătată astăzi de primul-ministru este de bun augur şi sper să se menţină în această linie", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a mai spus că, de când merge la Consiliul European, nu a văzut "nicio problemă rezolvată ţipând".

"Totul este subiect de negociere între parteneri. Nimeni nu-şi aruncă buzduganul peste frontiere. Se mai întâmplă cu Londra, dar şi ea pierde câte jumătate de buzdugan când face aşa ceva. (...) Nimeni nu rezolvă nimic în acest mod, pentru că nu acesta este spiritul Uniunii. Iar corect din partea noastră este să ne uităm în ograda noastră, să vedem de ce sunt supăraţi unii parteneri europeni"", a adăugat Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO