Politică

Ponta: România nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar nu strică

Ponta: România nu mai are nevoie de un acord tip...

Autor: Alexandru Moise

08.01.2015, 15:34 193

La finalul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Ministerul Finanţelor, premierul a fost întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) după finalizarea celui aflat în derulare, Ponta spunând că nu exclude această posibilitate, dar condiţiile trebuie să fie mai flexibile.

"În primul rând, vrem să încheiem cu bine acordul actual. În al doilea rând, opinia noastră, bazată pe datele şi pe situaţia României în acest moment, este că nu avem nevoie de un nou acord similar, de tip precaucionary. Există - după aceea şi putem să negociem - două variante: ori să nu mai avem deloc acord cu Fondul Monetar Internaţional, să rămânem doar în obligaţiile pe care le avem în baza Pactului fiscal, sau să negociem un acord de tipul pe care îl are în continuare Polonia, o linie flexibilă. Sunt lucruri pe care le putem discuta în primul rând când terminăm acordul actual", a spus Ponta.

El a reluat ideea că nu mai este nevoie de un acord cu FMI de tipul celui existent şi a adus ca argument faptul că, până în prezent, România nu a accesat fonduri din liniile avute la dispoziţie în baza acordurilor deja derulate.

"Ideea esenţială este că un acord similar cu cel actual nu mai este necesar, nu mai suntem în situaţia în care să avem nevoie de un asemenea acord, aşa cum n-am folosit banii nici din acordul anterior, din cel actual cu atât mai puţin n-o să folosim niciun leu sau niciun euro sau dolar (...) Dacă va fi cazul, repet, putem să mergem pe o linie pe care a mers Polonia”, a afirmat premierul.

La insistenţele jurnaliştilor pe această temă, premierul şi-a exprimat şi o părere personală.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, la cum arată, nu situaţia României, ci cum arată situaţia din regiune, orice acord flexibil nu strică, nu ne costă nimic, ca să spun aşa, nu e neapărat, dar e o decizie pe care o să o luăm după ce finalizăm cu bine actualul acord şi evident trebuie negociat dacă mai e cazul să mai luăm un asemenea acord", a arătat Ponta.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie a anului viitor şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie anul trecut, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Încheierea unei noi înţelegeri cu FMI ar putea ajuta la atenuarea sentimentului de îngrijorare în rândul investitorilor, care se tem că progresele economice şi financiare înregistrate de România în ultimii ani vor fi inversate odată ce ţara nu va mai beneficia de sprijinul instituţiilor financiare.

Noul acord ar putea lua forma unei linii de credit flexibile, de tipul celei acordate Poloniei, care este accesată doar în cazuri extreme şi care presupune termeni mai puţin rigizi decât cei incluşi în acordurile încheiate cu România, inclusiv raportat la frecvenţa misiunilor de evaluare, care ar urma să se desfăşoare odată la şase luni, faţă de trei luni în prezent.

Polonia a încheiat un acord de credit flexibil (LCM) cu FMI în 2009, în valoare de 33,8 miliarde de euro, din care nu a atras fonduri şi pe care l-a reînnoit în ianuarie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO