Politică

Ponta s-a întâlnit la Beijing cu preşedintele Chinei Xi Jinping

Ponta s-a întâlnit la Beijing cu preşedintele Chinei...

Autor: Iulian Anghel

02.07.2013, 11:35 1319

Premierul Vicitor Ponta s-a întâlnit astăzi la Beijing cu preşedintele Chinei Xi Jinping şi urmează să aibă în cursul acestei zile o întrevedere cu omologul său chinez Li Keqiang.

Premierul român se află întrâun turneu asiatic care a mai cuprins Kazakhstan, Uzbekistan şi Azerbaijan.

Actualul preşedintele Chinei care a preluat puterea supremă, pentru următorii 10 ani, în urmă cu câteva luni, a fost în România în 2009, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, el fiind atunci vicepreşedinte al ţării.

Delegaţia condusă de Victor Ponta încearcă să găsească în Asia finanţare pentru proiectele majore de infrastructură pentru care, pe fondul crizei economice, nu mai găseşte sprijin în Europa, până anii trecuţi principala sursă de investiţii străine în economia României.

Ziua trecută premierul s-a întâlnit cu şefii unor puternice companii chineze precum ZTE sau Huawei, iar una dintre companiile din domeniul nuclear, CNE, a anunţat că va veni luna aceasta în România pentru a discuta despre o eventuală implicare în construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

Intre proiectele pe care partea română le propune chinezilor se află reactoarele nucleare, hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, canalul Siret - Bărăgan sau autostrăzile care ar urma să fi construite în parteneriat public - privat.

Premierul român a anunţat ieri că statul ar putea ceda investitorilor pachetul majoritar la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,6% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 mld. euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010.

În relaţia cu China, România are un deficit comercial uriaş de peste 2 mld. dolari anual – importuri de 2,7 mld. dolari şi exporturi de 502 mil. dolari în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO