Politică

Premierul Cioloş, la evenimentul aniversar al PwC: „Suntem interesaţi de investiţii străine majore, dar căutăm să stimulăm şi dezvoltarea capitalului autohton“

Premierul Dacian Cioloş a fost prezent marţi seară la un eveniment aniversar al firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC România la care au participat circa 450 de oameni de afaceri, antreprenori şi consultanţi

Premierul Dacian Cioloş a fost prezent marţi seară la un eveniment aniversar al firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC România la care au participat circa 450 de oameni de afaceri, antreprenori şi consultanţi

Autor: Adelina Mihai

29.09.2016, 00:08 1108

Statul trebuie să se amestece cât mai puţin în deciziile pe care le iau companiile şi să ofere o platformă care să dea încredere celor care doresc să investească pe plan local, însă trebuie să se acorde o atenţie mai mare la structura capitalului şi la importanţa pe care o au firmele româneşti în dezvoltarea economiei, a spus premierul Dacian Cioloş.

„Suntem interesaţi în continuare de investiţii străine majore care să creeze locuri de muncă, dar suntem la fel de interesaţi şi preocupaţi de măsurile şi de instrumentele prin care să stimulăm şi dezvoltarea capitalului au­tohton. Cred că e importantă şi struc­tura capitalului în perioada următoare şi nu vreau să abordăm această chestiune într-un mod populist, ci într-un mod foarte pragmatic şi să vedem mijloacele prin care companii mici şi mijlocii, companii româ­neşti care au început să prindă cheag, să se poată dezvolta într-un me­diu transparent, obiec­tiv şi concurenţial. Nu trebuie doar să vedem companii româneşti care se dezvoltă pe baza clientelismului politic, aşa cum s-a întâm­plat în ultimii ani“, a spus premierul Dacian Cioloş în faţa a circa 450 de oameni de afaceri, antreprenori şi consultanţi.

El a fost prezent marţi seară la un eveniment aniversar al firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC România, care împlineşte anul acesta 25 de ani de activitate pe plan local.

Nevoia unor măsuri care să ajute dezvoltarea firmelor cu capital românesc începe să fie în atenţia decidenţilor politici, având în vedere că deşi românii şi străinii au contribuţii egale la cifra de afaceri a înregului sistem de companii, afacerile cu capital autohton raportează profituri mai mari şi creează mai multe locuri de muncă. Spre exemplu, firmele străine au avut în perioada 2008- 2014 un profit de 2,5 mld. de lei, iar antreprenorii români au raportat un profit net de 55 de mld. lei în aceeaşi perioada. În ceea ce priveşte structura efectivului de angajaţi din economie, datele arată că 65% dintre angajaţii din companii lucrează la firme româneşti, iar 30% lucrează în firme străine.

„Am luat o serie de măsuri pe termen scurt şi vom continua cu astfel de măsuri, mai ales pe elemente legate de simplificare. Pe partea de politică fis­cală, pregătim un nou pa­chet de măsuri de simpli­ficare la Ministerul de Finanţe, dar care va veni fără nicio modificare de taxe sau impozite. Vorbim strict de măsuri de simpli­ficare, de clarificare care să dea mai multă predic­tibilitate deciziilor econo­mice, dar în acelaşi timp am lucrat şi la acea viziune de dezvoltare economică pe termen mediu în România, pentru că eu cred că avem nevoie şi de această proiecţie, de o direcţie pe care vrem să o luăm. (...)  Sunt lucruri pe care le-am pregătit şi le pregătim, iar această viziune de dezvoltare pe care am creat-o şi am numit-o «România competitivă» o lansăm, sper eu, în dezbatere publică în perioada următoare. Sper să existe un interes şi pe astfel de subiecte în campania electorală, dincolo de bătăliile obişnuite şi sper ca această viziune să fie valorificată şi de acea comisie prezidenţială care lucrează la proiectul de ţară“, a mai spus Cioloş. El a subliniat că guvernul colaborează inclusiv cu specialişti ai  PwC în diverse proiecte, amintind de faptul că în proiectul „Ro­mânia competitivă“ s-a implicat Vasile Iuga (senior advisor la PwC), iar în Coaliţia pentru Dezvoltarea României unul dintre membri este Ionuţ Simion (country mana­ging partner la PwC România).

„În cei 25 de ani de cât s-a înfiinţat firma s-au produs multe schimbări, iar multe schimbări se vor mai produce. Doar că de data aceasta pot apărea o serie de transformări care au efect disruptiv şi care pot reprezenta un punct de cotitură în istoria civilizaţiei noastre. Noi credem că cei trei factori care alimentează şi care gene­rează această schimbare sunt tehnologia, inovaţia şi economia colaboraţională - sharing economy“, a spus Ionuţ Simion, coun­try managing partner la PwC Româ­nia. Unul dintre exemplele date de Ionuţ Simion pentru a sublinia importanţa inovaţiei în business este cel al folosirii, în prezent, la scară mare, a trotinetelor.

„Când eram copil, părinţii mei nu aveau bani să cumpere o bicicletă. Şi mi-au cumpărat o trotinetă. Puteaţi să vă închi­puiţi că trotineta va deveni astăzi unul dintre gadgeturile folosite de atât de multe persoane? Toată lumea se plimbă astăzi cu o trotinetă pe străzi, prin magazine, prin birouri. Acest exemplu arată că schimbările în business se bazează pe activitatea de a reînvăţa, de a reinventa lucrurile, de a le face în aşa fel încât să folosească noile tehnologii“, a mai spus Ionuţ Simion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO