Premierul Dacian Cioloş a discutat cu comisarul european Carlos Moedas despre accesul cercetătorilor români la programe europene

11 oct 2016 Autor: Mediafax

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit marţi cu comisarul european pentru cercetare şi inovare, Carlos Moedas, cei doi discutând despre facilitarea accesului cercetătorilor români la programele europene, dar şi sprijinul UE pentru iniţiative în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre.

Vizita Comisarului a avut ca obiectiv general întărirea şi eficientizarea dialogului bilateral pe tema consolidării participării României la Spaţiul European al Cercetării, precum şi discutarea stadiului unor mari proiecte de infrastructură de cercetare pan-europene în care este implicată România, precum ELI (Extreme Light Infrastructure) şi Danubius-RI, precizează Guvernul, printr-un comunicat de presă.

Întrevederea dintre cei doi a avut loc în contextul lansării emisiunii de mărci poştale „Dincolo de frontierele cunoaşterii Laser Valley - Land of lights” care promovează programul de dezvoltare integrată a zonei Măgurele.

”Programul, iniţiat de Guvernul României pentru exploatarea potenţialelor beneficii pe care le va genera proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), este pilonul românesc al proiectului pan-european ELI, prima investiţie majoră în infrastructura de cercetare de nivel mondial şi prima infrastructură internaţională din domeniul laserilor”, potrivit sursei citate.

”Acest proiect este o mare reuşită a cercetării de vârf româneşti, ţara noastră fiind unul din cei trei parteneri care urmează să dezvolte cu fonduri europene un proiect european în care laserul să poate fi folosit în cercetare. În România, însă, ne dorim să mergem dincolo de cercetare. Intenţia noastră este să folosim cercetarea şi dezvoltarea acestui proiect şi ca sursă a dezvoltării locale”, a spus prim-ministrul Dacian Cioloş cu ocazia lansării mărcii poştale.

În cadrul discuţiilor care au urmat, prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a continua punerea în aplicare a programelor europene în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării. S-au abordat evoluţiile sectorului de cercetare-inovare în România.

 
Cuvinte cheie:
DACIAN CIOLOŞ
, CARLOS MOEDAS
, CE
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide