Politică

Premierul spune ca noua Comunitate de Informatii nu modifica structura si controlul serviciilor secrete

21.11.2005, 19:35 110

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a adus explicatii suplimentare proiectului infiintarii Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), afirmand ca nu avem de-a face cu o comunitate de informatii in adevaratul sens al cuvantului (serviciile secrete isi pastreaza structurile intacte), ci cu o structura care doar va procesa informatiile primite de la servicii, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Constitutea CNI, decisa de CSAT saptamana trecuta, a suscitat de-a lungul vremii multe polemici, pentru ca s-a banuit ca, in ultima instanta, este vorba despre o lupta pentru controlul serviciilor secrete. Aici au fost doua opinii, una ca aceste servicii ar trebuie coordonate de presedinte, cealalta ca ele ar trebui subordonate primului-ministru.

In fond, cine controleaza serviciile secrete poate manipula sau filtra informatiile, iar informatia inseamna putere.

O mica parte a ceea ce inseamna controlul informatiei s-a vazut in urma cu cateva luni, cand presedintele Basescu a spus ca un serviciu secret a transmis premierului Tariceanu mai multe note privind "grupurile de interese" din preajma Guvernului, dar premierul nu a reactionat. Acest lucru a fost negat de seful Executivului. Acesta a cerut SRI sa faca publice respectivele note pentru a se sti ce contin ele de fapt si pentru a elimina suspiciunile ce planau peste Guvern, dar serviciul a spus ca informarile sale sunt secrete si nu pot fi publicate, potrivit legii. Asadar, este important ce informatii dau serviciile, cine filtreaza informatiile si calitatea lor.

In prezent, serviciile de informatii sunt coordonate de consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala.

Proiectul aprobat de CSAT uneste in Comunitatea de informatii SRI, SIE, Serviciul secret al Armatei si pe cel al Internelor. El ar urma sa fie condus de consilierul prezidential pentru probleme de siguranta nationala, adica de omul cel mai de incredere al presedintelui. De remarcat este ca Traian Basescu nu are in acest moment un consilier pentru probleme de securitate.

Problema constituirii unei comunitati de informatii s-a pus si sub administratia PSD, dar lucrurile au fost blocate intrucat Ion Iliescu voia ca institutia sa fie controlata de la Cotroceni, in vreme ce Adrian Nastase spunea ca trebuie controlata de primul-ministru.

Ieri, Nastase si-a mentinut punctul de vedere, afirmand ca, de vreme ce Guvernul este cel care primeste cele mai multe informatii, este firesc ca aici sa fie coordonarea. Potrivit lui Nastase, cele mai multe dintre informatii se refera nu la situatii extreme, razboaie sau atacuri impotriva integritatii teritoriale, ci vizeaza activitatea Guvernului.

Si Tariceanu a dorit ca CNI sa fie condus de la Palatul Victoria, insa ce a obtinut a fost ca din structura - in care sunt inclusi mai multi ministri - sa faca parte si un consilier al sau.

La finele saptamanii Tariceanu a spus ca ceea ce a produs cele mai multe speculatii in privinta proiectului CNI a fost denumirea: "Nu este, de fapt, vorba de o comunitate de informatii, ci de o structura care lucreaza in cadrul CSAT si care se ocupa de prelucrarea si analiza informatiilor, de evaluare".

"Serviciile de informatii isi pastreaza actualul statut. Prin aparitia CNI nu se trece la o integrare sau conducere a serviciilor. In CNI doar se proceseaza informatiile obtinute de servicii", a mai spus Tariceanu. El a adaugat ca serviciile secrete vor fi controlate, in continuare, de Parlament.

Potrivit hotararii de infiintare a CNI, organizarea si coordonarea unitara a activitatilor de informatii care privesc securitatea nationala se realizeaza de catre CSAT prin Comitetul coordonator pentru CNI. Comitetul are urmatoarea componenta: Consilierul prezidential pentru securitate nationala, directorii SRI si SIE, ministrii de interne, de externe, al apararii si al justitiei si consilierul primului-ministru pentru probleme de securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO