Politică

Premierul vrea ca firmele româneşti să fie ajutate să exporte mai mult, dar a uitat că a tăiat cu o treime bugetul de promovare în străinătate

Premierul vrea ca firmele româneşti să fie ajutate să...

Autor: Adelina Mihai

23.06.2014, 00:08 184

Sprijinul acordat companiilor româneşti pentru export sau pentru a se instala cu in­vestiţii în alte state ar trebui să fie mai puternic – acesta este mesajul pe care l-a transmis pre­mierul Victor Ponta în cadrul unui eve­niment organizat la finalul săptămânii trecute. Pentru prima dată, premierul a spus că este asaltat cu telefoane de la ambasadorii altor state în România şi că majoritatea discuţiilor se poartă pe teme economice, în timp ce „amba­sa­dorii noştri sunt însă mult mai timizi şi vorbesc rar despre companiile ro­mâneşti“. Pe de altă parte, repre­zen­tanţii mediului de afaceri autohton spun că nu se poate vorbi de o încura­jare a ex­porturilor ro­mâ­neşti câtă vreme bugetul de promovare a Ro­mâniei în străină­tate se diminuează.

„Ar trebui ca în primul rând să avem un premier (nu un ambasador -  n. red.) care să sprijine ex­porturile ro­mâ­neşti, nu unul care să taie cu o treime fondurile destinate promovării afa­ce­rilor româneşti în străinătate. Din cauza tăierii fondurilor, am ratat participări la mi­siuni economice importante, la târ­gu­ri de promovare, acolo unde se fac par­teneriatele, pentru că niciun om de afa­ceri nu participă la astfel de acţiuni doar ca să piardă vremea“, a spus Mihai Io­nescu, se­cretarul general al Aso­cia­ţiei Naţionale a Exportatorilor şi Im­por­tatorilor din România (ANEIR) şi preşedinte al Consiliului de Export al Ro­mâniei. El spune că, în prezent, bu­getul de pro­movare a afacerilor ro­mâ­neşti la export este de 28 de milioane de lei, din care 10% constituie fondul de re­zervă, deci 2,8 mil. lei nu pot fi folosiţi.

Reprezentanţii mediului de afaceri confirmă faptul că investitorii străini fac lobby la Bucureşti pentru ca Guvernul să le sprijine proiectele în România, în timp ce firmele româneşti care vor să ex­porte sau să investească în altă ţară nu au un ambasador care „poate intra la primul-ministru“. Chiar la începutul săp­tămânii trecute, premierul Ponta s-a întâlnit cu Mark Alberts, vicepre­şe­din­tele companiei petroliere Exxon­Mobil din SUA pentru a afla statusul lucră­rilor pe care le desfăşoară Exxon­Mobil la Marea Neagră şi intenţiile pe care le au americanii pri­vind prezenţa pe piaţa de gaze din România şi din re­giune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO