Politică

Presa străină scrie despre operaţiunea "neautorizată" de prindere a lui Omar Hayssam dezvăluită de preşedintele Băsescu

Presa străină scrie despre operaţiunea "neautorizată"...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.07.2013, 11:32 2245

Preşedintele român a refuzat să dezvăluie unde a fost capturat Omar Hayssam, condamnat în absenţă, în 2007, la 20 de ani de închisoare, aflat în custodia poliţiei, scrie agenţia Associated Press (AP), citată între alte publicaţii de ziarul american Washington Post şi postul Fox News.

Jurnaliştii răpiţi au fost răpiţi după 55 de zilede captivitate, în 2005, precizează agenţia.

"Cum aş putea să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altei ţări?", le-a răspuns Băsescu jurnaliştilor, comentariile sale sugerând că Hayssam a fost predat în mod neautorizat autorităţilor române, scrie AP.

Acesta a fugit din România în Siria în 2006, declanşând demisii la nivel înalt, directori ai unor servicii de informaţii şi procurorul general fiind obligaţi să demisioneze în urma unor acuzaţii potrivit cărora au facilitat fuga, continuă AP, adăugând că, într-un interviu acordat în urmă cu doi ani, Băsescu a spus că România ştie locul exact unde se afla omul de afaceri, care a obţinut cetăţenia română cu 24 de ani înainte să fugă.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei a refuzat, anterior, să spună dacă autorităţile de la Damasc l-au predat pe Hayssam, mai precizează AP.

"Nu confirm că Omar Hayssam a fost prins în Siria (...). Nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare", a declarat Băsescu citat de AFP.

Agenţia franceză adaugă că preşedintele Bashar al-Assad a declarat, în 2010, că Hayssam era încarcerat în Siria, dar fără să se angajeze să îl extrădeze, precizând că România a ratificat un acord de extrădare cu această ţară anul trecut.

Aceasta citează, de asemenea, o declaraţie a purtătorului de cuvânt al preşedinţiei române, Bogdan Oprea, potrivit căruia fugarul a fost predat Poliţiei Române în urma unor "activităţi complexe întrerpinse de instituţii ale securităţii naţionaleşi statului român". Această declaraţie este citată şi de postul panarab Al Arabiya,cu sediul în Arabia Saudită.

Hayssam a fost plasat în detenţie provizorie, în România, în aprilie 2005, dar a fost eliberat din motive de sănătate un an mai târziu, precizează agenţia franceză.

El a fugit din România la jumătatea lui 2006, în circumstanţe neelucidate. Fuga sa, în contextul în care era urmărit pentru fapte de "terorism", a suscitat un vast scandal în ţară şi a provocat demisia şefilor serviciilor secrete şi procurorului general, adaugă AFP.

Omul de afaceri a fost condamnat în contumacie, în 2006, la 20 de ani de închisoare pentru un "act terorist", pentru organizarea răpirii a trei jurnalişti români în Irak. El vrea să părăsească România cu răscumpărarea cerută de răpitori.

În octombrie 2011, Hayssam a fost condamnat, de asemenea, în contumacie, la doi ani de închisoare pentru că a fugit din România, iar în noiembrie 2012 el a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru fraudă, mai precizează agenţia franceză

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO