Politică

Preşedintele Băsescu propune semnarea unui pact pentru agricultură privind perioada 2014-2030

Autor: Marius Fratila

01.07.2013, 16:53 139

"Invit toate partidele ca, după ce se finalizează procesul de adoptare a acestui raport, să semnăm cu toţii, partide şi instituţii, producători şi beneficiari, să semnăm Pactul pentru agricultură. Ar fi un angajament politic pe termen lung, pentru că toată munca Comisiei la asta s-a referit, de a crea o viziune până în 2030, având ca fundament exerciţiul bugetar 2014-2020 al UE", a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, la începutul dezbaterii organizate la Palatul Cotroceni pe tema raportului menţionat.

El a subliniat că strategia respectivă va fi în dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care instituţiile şi organizaţiile profesionale sau cei interesaţi pot propune modificarea acestuia, ulterior, în luna septembrie, trebuind "găsit timp de toţi" pentru semnarea pactului.

"Va trebui să urmăm soluţia pe care am urmat-o la raportul comisiei prezidenţiale pentru educaţie", a spus Băsescu.

De asemenea, el a menţionat că în strategia a cărei elaborare a durat trei ani sunt prevăzute "obiective şi îndrăzneţe şi posibile".

"Prin atingerea obiectivelor, România ar putea să exporte produse alimentare în valoare de la 40-50 miliarde de euro", a spus şeful statului, adăugând că în 2012 toate exporturile României au fost de 53 de miliarde de euro.

Preşedintele a mai spus că "o ţară cu un asemenea potenţial agricol care nu îşi hrăneşte propria populaţie trebuie să îşi pună întrebări", iar responsabilitatea de a corecta politicile agricole este în primul rând a oamenilor politici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO