Politică

Preşedintele Comisiei de buget din Senat: Reprezentanţii BNR sunt invitaţi la dezbaterea privind darea în plată

Preşedintele Comisiei de buget din Senat:...

Autor: Cătălina Mănoiu

12.02.2016, 19:27 287

"Marţi vom avea o şedinţă de comisie, la ora 13:30. (Legea dării în plată-n.r.) este pe ordinea de zi. Am amânat-o în urmă cu două săptămâni pentru că au fost tot felul de grupruri de lucru pentru a întocmi amendamente. Vom lua în discuţie amendamentele parlamentarilor, deja avem o serie de amendamente primite inclusiv de la iniţiatorul legii (deputatul PNL Daniel Zamfir-n.r.). Vom discuta amendamentele dacă se referă la articolele trimise spre reexaminare indicate în cererea de reexaminare (formulată de preşedintele Klaus Iohannis-.n.r.). Dacă se referă la aspecte care nu sunt înscrise în cererea de reexaminare nici nu putem sta de vorbă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei de Buget, senatorul PSD Viorel Arcaş.

În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora BNR a transmis comisiei o scriosare cu recomandări referitoare la legea dării în plată, Viorel Arcaş a susţinut că încă nu primit-o şi că, în condiţile în care reprezentanţii BNR sunt invitaţi la dezbatere, nu înţelege demersul BNR.

“Până la această oră nu am văzut nicio scrisoare, dacă a venit după încheierea programului Parlamentului, via e-mail, voi afla mai târziu. Nu ştiu de ce au trimis această scrisoare pentru că reprezentanţii BNR vor fi prezenţi la şedinţa comisiei, sunt invitaţi la dezbaterile aceste cereri de reexaminare a legii în plată”, a precizat Viorel Arcaş.

"Dacă se vor transforma unele idei de acolo în amendamente, vor trebui să fie asumate de membrii ai comisiei sau de iniţiatorul legii, care este deputat şi va fi prezent la şedinţă", a precizat Arcaş, explicând că în caz contrar, propunerile venite din partea BNR rămân simple recomandări.

De asemenea, Viorel Arcaş a afirmat că amendamentele aduse legii dării în plată trebuie să ţină cont de recomandările făcute în cererea de reexaminare.

Iniţiatorul legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, potrivit informaţiilor iniţiale pe care le deţine, recomandările BNR sunt menite să facă legea "inaplicabilă" pentru că Banca cere impunerea unui plafon de 150.000 de euro pentru valoarea caselor care intră sub incidenţa legii şi condiţia ca ratele celor care au contractat împrumuturi să depăşească 65% din venit.

"Scopul BNR prin formularea acestor amendamente este acela de a face legea inaplicabilă", a susţinut Daniel Zamfir.

Potrivit unor surse citate de HotNews, scrisoarea conţinând propunerile Băncii Naţionale privind darea în plata au ajuns la Parlament vineri după-amiază. Propunerile BNR se referă în special la introducerea unui plafon de 150.000 al valorii locuinţei, condiţia că locuinţa să fie locuită de cel care a luat împrumutul, iar ratele împrumutaţilor să depăşească 65% din venit.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara, la începutul lunii ianuarie, că senatorii şi deputaţii trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la Banca Central Europeană, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuinţe şi nu alte persoane.

"Parlamentul hotărăşte legile. Aşteptăm să aibă în vedere aceste recomandări, ca şi recomandările Băncii Centrale Europene şi să iasă o lege mai bună. O lege care să pună în concordanţă scopul declarat al legii - protejarea celor care au credite pentru locuinţe, nu a altora - cu textul legii", a declarat Isărescu într-o conferinţă de presă, în ianuarie, răspunzând la o întrebare despre aşteptările pe care le are de la legislativ în urma retrimiterii legii de către preşedinte.

Legea dării în plată va fi discutată, iniţial, în Comisia de Buget a Senatului, va fi transmisă Comisiei Economică şi celei Juridice şi va fi înaintată plenului Senatului pentru dezbatere şi vot. Camera Deputaţilor este însă for decizional în ceea ce priveşte legea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO