Politică

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, dus cu mascaţi la DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, dus cu...

Autor: Mona Hera, Cosmin Vaideanu

19.02.2015, 16:27 147

Nicuşor Constantinescu a fost scos din sediul Consiliului Judeţean Constanţa în jurul orei 15.30, fiind flancat de mascaţi.

Înainte de a fi urcat în maşina anchetatorilor pentru a fi dus la audieri la DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a spus că probabil va fi reţinut şi că s-a pregătit, având la el o geantă cu lucruri personale, între care pamperşi şi periuţi de dinţi.

”E o continuare a hărţuirii mele politice, a domnului primar Mazăre şi a prietenului meu Sorin Strutinsky. Sunt acuzat că am semnat nişte contracte cu televiziunea Soti şi cu ziarul Telegraf, fapt pentru care şi domnul Mazăre a fost cercetat şi a primit neînceperea urmăririi penale de la domnul procuror de la DNA Bucureşti, acum doi ani, pentru aceleaşi acuzaţii. Sunt acuzat de abuz în serviciu, presupun, conflict de interese şi alte chestiuni. Am un mandat de aducere la DNA Constanţa, unde mă voi duce. Vom vedea ce se întâmplă. Probabil că voi fi reţinut, mi-am luat bagajele la mine, sunt pregătit, am pamperşii la mine, am periuţă de dinţă şi ne vedem la Tribunal mâine, probabil”, a declarat Nicuşor Constantinescu.

Procurorii DNA Constanţa au făcut percheziţii, joi, timp de aproximativ şapte ore, la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, precum şi la sediile mai multor firme, între care SC Aqualand SA şi Hotel Cupidon din Eforie Nord.

DNA preciza că în acest caz se fac cercetări privind infracţiuni electorale şi de serviciu, faptele de corupţie şi cele asimilate acestora fiind comise în perioada 2009-2013

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Astfel, în anul 2012 preşedintele CJ Constanţa a acceptat şi decontat, cu ştiinţă, o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost plătită ilegal suma totală de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai notează că în anul 2012 Consiliul Judeţean Constanţa a făcut plăţi nelegale pentru servicii de publicitate în valoare de peste două milioane de lei către SC Combat Press SRL Constanţa şi SC Soti Cable Neptun SRL, fără ca aceste servicii să aibă legătură cu informaţiile de interes public şi transparenţa decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu ca informaţii de interes public, conform Legii nr. 544/2001 şi Legii nr. 52/2003.

Conform surselor citate, tot în anul 2012, pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de întreţinere la drumurile judeţene şi pentru lucrările reprezentând cheltuieli de capital, respectiv lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi lucrări de împădurire, CJ Constanţa a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentând organizare de şantier, fără existenţa documentelor justificative, faptă care a dus la plata nelegală a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodată, Nicuşor Constantinescu este suspectat de către procurorii DNA de conflict de interese, după ce în 20 noiembrie 2009 CJ Constanţa a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoană aflată în relaţii comerciale cu el. În baza acestui contract, CJ Constanţa a făcut plăţi în mai multe rânduri, începând cu anul 2010 şi până în martie 2014, valoarea totală a sumelor plătite depăşind 9,6 milioane de lei.

Documentele anchetatorilor mai arată că Nicuşor Constantinescu ar fi fost în conflict de interese şi în iunie 2011, după ce a încheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestări servicii, în baza căruia ar fi fost făcute plăţi de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun că CJ Constanţa ar fi încheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, în anii 2013 şi 2014, şi ar fi făcut plăţi, în baza acestora, în valoare de peste 500.000 de lei.

De asemenea, anchetatorii consideră că Nicuşor Constantinescu s-a aflat în conflict de interese şi prin încheierea unui contract de prestări servicii, în februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, şi ar fi făcut plăţi în mai multe rânduri, în anii 2013 şi 2014, în cuantum total de peste 63.700 de lei.

În acest dosar, este vizat şi Cristian Bogdan Zgabercea, fost director în Consiliul Judeţean Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, fiind suspectat că l-a ajutat pe Nicuşor Constantinescu să facă plăţi ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către diverse asociaţii.

De asemenea, în acelaşi dosar este vizată şi Gina Hortolomei Moscu, administrator şi asociat la mai multe societăţi, ea fiind suspectată de abuz în serviciu.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.

Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe.

Nicuşor Constantinescu nu şi-a mai putut exercita prerogativele de preşedinte al CJ Constanţa din luna aprilie a anului trecut, când a plecat în SUA să se opereze de cancer. Pentru că nu s-a întors atunci când convenise cu procurorii DNA că se va întoarce în ţară, anchetatorii au cerut arestarea sa preventivă. La începutul lunii august 2014, Curtea de Apel Bucureşti a decis să menţină decizia luată de Tribunalul Bucureşti privind arestarea sa preventivă.

După această decizie, Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din funcţie printr-un ordin al prefectului de Constanţa, iar atribuţiile sale au fost preluate de vicepreşedintele CJ Cristinel Dragomir.

La începutul lunii septembrie 2014, Constantinescu a fost arestat preventiv şi în dosarul Centrului Militar Zonal, decizia fiind luată de Tribunalul Constanţa. El a revenit în ţară la începutul lunii noiembrie, fiind reţinut de autorităţile din Turcia după ce Ministerul Justiţiei a transmis documentele necesare pentru aducerea lui în ţară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat.

Constantinescu a revenit în ţară în 6 noiembrie, iar în aceeaşi zi Tribunalul Bucureşti a confirmat mandatul de arestare emis pe numele său. A doua zi, şi magistraţii Tribunalului Constanţa au confirmat mandatul de arestare pe numele său, în dosarul în care acesta este judecat pentru că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. Ulterior, măsura arestării a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.

Nicuşor Constantinescu se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, câştigând alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la sută din voturi. De asemenea, el este prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Constanţa a PSD, al cărei preşedinte este Radu Mazăre.

Constantinescu, în vârstă de 48 de ani, a intrat în politică în 2000, când a candidat pentru funcţia de consilier local, fiind în echipă cu Radu Mazăre, care avea să căştige Primăria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO