Politică

Preşedintele Franţei, care ajunge azi la Bucureşti, denunţă de la Viena situaţia muncitorilor din Est „detaşaţi“ în Vest

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Autor: Mediafax

24.08.2017, 00:05 1143
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a denunţat, ieri în cursul vizitei în Austria, reglementările comunitare privind angajaţii detaşaţi, consi­de­rându-le o trădare a principiilor Uniunii Europene, argumentând că alimen­tează populismul. Macron ajunge astăzi la Bucureşti, unde transportatorii români (consideraţi „angajaţi detaşaţi” cât timp merg prin ţările UE) îl vor întâmplina cu proteste chiar din cauza poziţiei sale pe acest subiect.
 
„Piaţa comună europeană şi libera circulaţie a angajaţilor nu au rolul de a crea concurenţă în materie de reglementări sociale“, a declarat Emmanuel Macron, citat de Reuters, după întrevederea pe care a avut-o miercuri după-amiază cu Christian Kern, cancelarul Austriei.
 
„Exact această situaţie alimentează populismul şi erodează încrederea în proiectul european“, a adăugat Emmanuel Macron, pledând pentru adoptarea unor reforme care să îi protejeze mai bine pe cetăţenii europeni de efectele globalizării.
 
„Este vorba de o trădare a principiilor fundamentale ale spiritului european“, a subliniat Emmanuel Macron, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.
 
Emmnanuel Macron speră să convingă suficiente ţări, în principal din Europa Centrală şi de Est, să susţină modificarea reglementărilor europene privind angajaţii detaşaţi.
 
Aseară, Emmanuel Macron urma să se întâlnască în Austria cu lideri din Cehia şi Slovacia. Astăzi şi mâine, preşedintele Franţei se va afla în România, respectiv Bulgaria.
 
O directivă UE din 1996 permite unei companii dintr-un stat al Uniunii Europene să detaşeze temporar angajaţi într-o altă ţară, cotizaţiile sociale fiind achitate în ţara de origine. Şoferii români care merg prin Europa sunt astfel de angajaţi. România exportă servicii de transport de 4-5 mld. euro anual, din care un miliard de euro în Franţa.
 
Macron acuză ţările din estul UE că practică „dumpingul social“ prin faptul că plătesc „lucrătorilor detaşaţi“, precum transportatorii, salarii ca în ţările de origine, punând presiune pe piaţa franceză, iar o lege intrată în vigoare la 1 iulie cere şoferilor de camioane să fie plătiţi cu salariul minim din Franţa (9,67 euro pe oră) când livrează în ţară.
 
Într-o propunere de revizuire a directivei amintite, adoptată în martie 2016, Comisia Europeană aprecia că reglementarea „adoptată în urmă cu 20 de ani nu mai permite asigurarea respectării condiţiilor care să garanteze egalitate de tratament companiilor şi respect pentru angajaţi, dată fiind actuala situaţie economică şi socială din statele membre“. Comisia Europeană a constatat „existenţa unor decalaje salariale importante“, care afectează „competiţia între companii şi buna funcţionare a pieţe unice“.
 
Ca reacţie la propunerea Comisiei Europene, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia au denunţat încălcarea principiului subsidiarităţii.
 
În schimb, Spania, Franţa, Italia, Portugalia şi Marea Britanie au salutat iniţiativa Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO