Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: Legăturile comerciale cu Rusia nu reprezintă o problemă în relaţia România-Bulgaria

Preşedintele Klaus Iohannis: Legăturile comerciale cu...

Autor: Dana Stanila

28.06.2017, 12:33 98

Iohannis a declarat, răspunzând unei întrebări legate de faptul că Bulgaria depinde energetic de Federaţia Rusă, că nu există nicio problemă raportată la relaţia cu Rusia, subliniind că atât România, cât şi Bulgaria sunt state membre ale Uniunii Europene, dar şi membre NATO, care este o alianţă defensivă, neexistând niciun exerciţiu sau strategie îndreptată împotriva Rusiei.

"Cred că nu este nicio problemă în relaţia noastră dacă ne raportăm la Rusia. Pe de o parte, sigur că Bulgaria are legături comerciale, pe de altă parte, este foarte clar şi suntem amândoi fermi în această privinţă, suntem împreună în Uniunea Europeană şi suntem împreună în NATO, iar ca să fiu foarte clar, NATO este o alianţă defensivă. Noi nu avem niciun exerciţiu şi nicio strategie îndreptată împotriva Rusiei. Noi nu ne pregătim în niciun fel să acţionăm împotriva Rusiei. Cum şi anumite voci din Rusia susţin, eronat, că cineva s-ar pregăti cu anumite pachete împotriva Rusiei. Este greşit", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire şi la reacţiile apărute din partea unor oficiali ruşi în legătură cu scutul antirachetă din România. Şeful statului a spus că baza de la Deveselu are un rol "strict defensiv" şi nu este îndreptat împotriva Rusiei.

"Destul de des, din păcate, în ultima vreme, se face referire la baza de la Deveselu. Baza de la Deveselu are rol strict defensiv şi nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei. Şi atunci dacă putem să facem şi bine, putem să facem această delimitare, ne dăm seama că nu este absolut niciun fel de problemă în această relaţie şi sunt foarte mulţumit că împreună am reuşit astăzi să subliniem că suntem împreună şi că avem obiective împreună şi în ce priveşte Uniunea Europeană şi în ceea ce priveşte NATO", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Bulgariei a explicat că pentru ţara sa este importantă "diversificarea livrărilor şi traseelor de energie", pentru a obţine preţuri mai mici pentru aceste servicii, însă a subliniat că statul bulgar împărtăşeşte opinia secretarului general al NATO, care a cerut ca liniile de comunicare cu Rusia să fie deschise, pentru a evita eventuale tensiuni.

"Pentru noi, în Bulgaria, este important să realizăm o diversificare a livrărilor şi traseelor de energie, ceva important care va garanta o libertate mut mai mare în ceea ce priveşte luarea deciziilor, siguranţă mai mare şi, foarte important, preţuri mai mici. În ceea ce priveşte siguranţa din zona Mării Negre, România şi Bulgaria sunt ţări membre NATO. Noi suntem parteneri în cadrul mai multor exerciţii şi iniţiative, care au drept scop creşterea securităţii din zona Mării Negre. Bineînţeles, cu sprijinul NATO în ceea ce priveşte pericolele din exterior. Foarte important este, precum a spus şi secretarul general al NATO, să fie deschise liniile de comunicare cu Rusia, ca să existe un dialog sincer şi deschis cu Rusia, care să scadă tensiunile şi a se evita posibilele riscuri", a declarat preşedintele Bulgariei Rumen Radev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO