Politică

Preşedintele Klaus Iohannis: Pentru România, întărirea relaţiei transatlantice este vitală

Preşedintele Klaus Iohannis: Pentru România,...

Autor: Dana Stanila

04.07.2017, 19:43 56

”În aceşti 20 de ani, România a învăţat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce înseamnă forţa democraţiei şi respectul faţă de justiţie, stat de drept şi transparenţă. Cetăţenii români ştiu astăzi că valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii înscrise şi în declaraţia de independenţă a Statelor Unite ale Americii şi iată, ele aduc popoarele noastre cu atât mai aproape”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că trebuie întărită relaţia comercială dintre România şi Statele Unite ale Americii prin intensificarea schimburilor comerciale şi investiţiile americane în România, dar şi prin susţinerea interesului afaceriştilor români pentru piaţa americană.

Iohannis a subliniat că pentru a atinge aceste obiective, România are nevoie de o guvernare care să asigure un climat economic stabil, un cadru legislativ predictibil şi transparent, cu o birocraţie redusă şi respect faţă de statul de drept.

”Acum este timpul ca ţara să fie guvernată responsabil şi predictibil, punând interesul cetăţeanului pe primul loc şi dovedind partenerilor noştri străini că România este acelaşi partener stabil, care îşi respectă angajamentele asumate. Este important să intensificăm schimburile comerciale şi investiţiile capitalului american în România, dar şi susţinerea interesului oamenilor de afaceri români pentru piaţa americană. (...) Folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că, pentru investitorii străini, pentru ca România să atragă companii americane , de exemplu, este foarte importantă asigurarea unui climat atractiv şi stabil, cu un cadru legislativ predictibil şi trnsparent, cu o birocraţie redusă şi respect faţă de statul de drept. Sper ca noul guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a vorbit şi despre latura militară a parteneriatului România - SUA în cadrul alianţei NATO şi a salutat creşterea propusă de preşedintele SUA Donald Trump pentru finanţarea activităţilor militarilor americani, amintind că în România se va desfăşura luna aceasta exerciţiul Saber Guardian 2017.

”În ceea ce priveşte dimensiunea militară a relaţiei noastre, care este excelentă atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul NATO, Statele Unite rămân principalul garant al securităţii României, care, la rândul său, îşi aduce o contribuţie consistentă şi apreciată, inclusiv pentru securitatea SUA. Salut încă o dată creşterea consistentă propusă de Preşedintele Trump pentru finanţarea activităţilor militarilor americani, prin Iniţiativa de Reasigurare Europeană, inclusiv pe teritoriul României. Amintesc, în acest context, că în această lună se va desfăşura, şi în România, impresionantul exerciţiu Saber Guardian 2017, care reflectă, o dată în plus, gradul avansat al cooperării şi interoperabilităţii noastre militare”, a mai spus Iohannis.

Declaraţiile au fost susţinute în cadrul recepţiei organizate de Ambasada SUA la Bucureşti, cu prilejul Zilei Independenţei SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO