Politică

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la primul summit NATO la care participă Donald Trump

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la primul summit...

Autor: Dana Stanila

25.05.2017, 16:33 79

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute înainte de participarea la reuniunea NATO, care sunt priorităţile României, atât la nivelul întregii alianţe militare, cât şi în regiune. Consolidarea flancului estic este unul dintre subiectele care vor fi discutate de oficialii NATO.

”Ne dorim o alianţă puternică, unită, coezivă, care merge înainte. Vrem o întărire a relaţiei transatlantice, relaţia între SUA şi Europa trebuie să fie o relaţie foarte, foarte puternică. Dacă ne apropiem un pic de zona noastră, de regiunea noastră, atunci este clar că noi ne dorim un flanc estic bine consolidat, dorim însă ca acest flanc estic să fie consolidat echilibrat şi acest lucru l-am detaliat şi altă dată, l-am prezentat şi în summitul de la Varşovia şi constat cu mare bucurie că ideea a fost preluată la modul general şi se lucrează la un concept care va duce la o abordare echilibrată pe flancul estic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Reuniunea NATO are loc în contextul în care Marea Britanie a ridicat gradul de alertă teroristă la nivelul ”critic”, în urma atentatului de la Manchester Arena. Alianţa a exprimat deja o abordare comună a statelor membre, iar discuţii ar urma să aibă loc cu privire la finanţarea unor programe pentru combaterea terorismului.

”Eu cred că este o abordare bună să ne focusăm un pic mai mult pe combaterea terorismului şi nu cred că va trage resurse din alte programe. Lucrurile sunt complementare şi ultima etapă la care s-a ajuns după negocieri privind cum să se poziţioneze NATO faţă de terorism, arată că este o abordare pe care toată lumea şi-o doreşte, iar finanţarea va veni pe proiecte concrete şi discutate”, a mai spus Iohannis.

La reuniunea NATO de la Bruxelles participă, pentru prima oară, preşedintele SUA Donald Trump. Acesta are şi o serie de bilaterale pe agenda de lucru, însă nu şi cu preşedintele Klaus Iohannis, pe agenda preşedintelui României aflându-se doar o întâlnire bilaterală cu omologul său polonez Andrzej Duda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO