Politică

Klaus Iohannis face pasul mult aşteptat de IT-işti: Preşedintele României a promulgat legea prin care aceştia sunt scutiţi de impozitul pe venit

Klaus Iohannis face pasul mult aşteptat de IT-işti:...

Autor: Mona Scarisoreanu

17.07.2017, 17:08 4758

Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care sunt scutiţi de impozitul pe profit, în primii zece ani de activitate, contribuabililor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, iar IT-iştii de impozitul pe venit.

Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, promulgate luni, 17 iulie, de preşedintele României, mai prevede şi o cotă de impozitare de 1% pe veniturile microîntreprinderilor cu unul sau mai mulţi angajaţi.

De asemenea, dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite.

Un alt articol se referă la scutirea de la plata impozitului pe venit a mai multor categorii de contribuabili, printre care şi lucrătorii sezonieri, dar şi programatorii.

Legea mai stipulează faptul că, “la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 de lei”.

Conform expunerii de motive, promovarea acestui act normativ a urmărit susţinerea mediului de afaceri prin încurajarea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor, precum şi a stimulării activitaţilor de inovare, cercetare şi dezvoltare în vederea creării de locuri de muncă bine plătite, încurajarea capitalului autohton, atragerea investiţiilor străine directe mai ales în sectoarele cu valoare adaugată ridicată, investirea în infrastructura şi în fabrici noi, dezvoltarea capacităţilor de producţie, astfel încât să se creeze premisa unei creşteri economice sustenabile.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO