Politică

Preşedintele României, scos prin ordonanţă de urgenţa din procedura de numire a conducerii ANCOM

Preşedintele României, scos prin ordonanţă de...

Autor: Gabriel Pecheanu

27.04.2017, 17:54 600

”Pe ordinea de zi suplimentară a fost o Ordonanţă de urgenţă de modificare a legii de funcţionare a Autorităţii Naţionale în Telecomunicaţii ANCOM. Este vorba de o Ordonanţă de urgenţă care modifică modalitatea de numire a preşedinteului şi vicepreşedinţilor acestei instituţii, în speţă, preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi numiţi tot la propunerea Guvernului – cum se întâmplă acum – dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi. Vă reamintesc că ANCOM este o instituţie care funcţionează în subordinea Parlamentului României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

Ea a fost întrebată de ce a fost nevoie de aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă şi dacă Guvernul a trimis vreo propunere la Preşedinţie.

”În acest moment ANCOM nu are conducere. Mandatul precedentului preşedinte a expirat, nu există drept de semnătură. Trebuia numită o nouă conducere. Este absolut firesc ca Parlamentul să fie cel care decide final asupra conducerii acestei instituţii. (...) În acest moment avem o ordonanţă de urgenţă care, practic, schimbă modalitatea de numire într-un fel care, spun eu, este firesc. Toate aceste demersuri trebuie făcute, evident după publicarea în Monitorul Oficial, după noul regulament – guvernul va face propuneri, iar ele vor fi votate în plenul Parlamentului”, a răspuns Petrecu.

Potrivit legislaţiei valabilă până la publicarea OUG în Monitorul Oficial, conducerea ANCOM este asigurată de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, numiţi de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO