Politică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că poziţia României în problema Siriei rămâne neschimbată, bazată pe prudenţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că poziţia...

Autor: Liviu Dadacus

03.09.2013, 21:20 323

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că poziţia României în problema Siriei rămâne neschimbată, bazată pe prudenţă, pentru a proteja cetăţenii români care cer asistenţă consulară şi pentru că situaţia în zonă se poate complica oricând.

Pe de altă parte, el a adăugat că dacă aliaţii noştri vor considera că Damascul trebuie avertizat că este de netolerat folosirea gazelor toxice împotriva populaţiei, România se va solidariza cu aceştia.

"Poziţia statului român, a României, legată de Siria se menţine aceeaşi pe care am exprimat-o cu ocazia întâlnirii cu ambsadorii români acreditaţi în străinătate, anume că în această fază România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliaţii noştri ar hotărî să ia măsuri prin care să dea un semnal Damasului că e de netolerat utilizarea de gaze toxice de luptă, România se va solidariza cu aliaţii săi", a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că România manifestă o atitudine prudentă pentru că are o problemă legată de prezenţa cetăţenilor români pe teritoriul Siriei.

"De ce prudenţă? Pentru că, spre exemplu, şi azi au fost circa 20 de solicitări de operaţiuni consulare la ambasada noastră de la Damasc. Duminică au fost 18 solicitări de asistenţă consulară. În acest moment e în pregătire repatrierea a 19 cetăţeni români. Avem o problemă legată de prezenţa cetăţenilor români pe teritoriul sirian", a spus Băsescu.

El a precizat că, în condiţiile în care populaţia deţinătoare de paşaport românesc nu este grupată, ci răspândită, România are nevoie să-şi poată ajuta cetăţenii.

Băsescu a spus, răspunzând unei întrebări, că relaţia sa cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, nu este una de prietenie. "E unul din şefii de stat cu care am avut două întâlniri, la Damasc şi la Bucureşti, ca răspuns. Nu există nicio relaţie de prietenie, a funcţionat o relaţie instituţională", a sus Băsescu.

Şeful statului a precizat că poziţia moderată a României faţă de situaţia din Siria derivă din mai multe motive, care ţin de numărul mare cetăţeni români din acea ţară care, deşi au primit recomandare de la Ministerul de Externe, nu părăsesc teritoriul sirian.

"Probabil, când va începe ceva, o sune la televiziuni că nu-i ajută statul român. Dacă începe vreun conflict internaţional în Siria, statul român va fi obligat să-şi protejeze oamenii de la ambasadă, să-i reloce. E stilul pe care mulţi româini îl au, nu fac ce trebuie când statul român le face o recomandare. Dacă se va înrăutăţi situaţia, când nu vor găsi pe cineva la ambsadă, vor suna la televiziuni, iar dumneavostră veţi arăta cum statul român îşi batjocoreşte cetăţenii", a spus Băsescu.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa ca cei care vor lua decizia acţiunii în Siria să aibă convingerea că va fi o acţiune care se limitează strict la acest stat.

"Noi apreciem în momentul de faţă că există riscuri de extindere a conflcitului dinspre sau spre vecini. Încercăm să imaginăm ce s-ar întâmpla dacă aliaţii hotărăsc lovituri chirurgicale, însă în timp apare ripostă pe de o parte a Damascului, a armatei siriene, sau dacă grupări care acţionează pe teritoriul Siriei (...) grupări în opoziţie cu puterea, lansează deliberat atacuri către vecini - poate Turcia, Israel, Iordania. Ce se întâmplă dacă în timpul atacului un aliat al Siriei se angajează în dispută?", a spus Băsescu.

Şeful statului a dat asigurări că atunci când aliaţii României care au capabilităţi militare pentru astfel de operaţiuni chirurgicale vor lua decizia unei lovituri pe teritoriul Siriei, România va fi solidară cu ei.

"Noi nu suntem o mare putere, asta vreau să înţelegeţi (...) Nu e o chestiune de laşitate, ci atât putem noi acum", a spus Băsescu.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la finalul întrevederii cu ministrul adjunct de Externe al Statului Israel, Zeev Elkin, că România se va afla "în prima linie" a unei formule de intervenţie în Siria, atunci când acest lucru se va decide de SUA şi "aliaţi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO