Politică

Preşedintele USB, Nicuşor Dan: Avem o opinie nuanţată faţă de Guvernul Cioloş

Preşedintele USB, Nicuşor Dan: Avem o opinie nuanţată...

Autor: Mediafax

28.07.2016, 13:53 304

''Ca perspectivă generală mult timp adică practic toată politica românească postdecembristă a văzut o ruptură între clasa politică şi societate. Avem o opinie nuanţată faţă de Guvernul Cioloş. Sunt lucruri pe care mi-aş fi dorit să se întâmple mai repede. Sunt reproşuri pentru că nu a intrat în acea discuţie pentru alegerile în două tururi (…), însă un lucru important care consider că s-a întâmplat în guvernarea Cioloş a fost implicarea multor specialişti din afară în proiecte de politici publice. Există foarte mulţi specialişti care lucrează în acest proiect de debirocratizare din diferite domenii şi acesta este un aspect sănătos pentru societate'', a spus preşedintele USB, întrebat dacă îl va susţine pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de premier.

El a argumentat că un guvern cu un premier tehnocrat ar putea să aibă ''un dialog constructiv cu societatea''.

''Noi credem că un Guvern tehnocrat sau un guvern cu premier tehnocrat şi cu susţinere în Parlament, ceea ce în momentul acesta, dacă nu suntem inocenţi ştim că nu se întâmplă, poate să aibă acel dialog constructiv cu societatea şi poate să aducă multe energi din societate în actul de Guvernare'', a susţinut Nicuşor Dan.

Precizările vin după ce Nicuşor Dan a declarat miercuri seara la Realitatea Tv că ''domnul Cioloş are şi onestitatea şi competenţa pentru a conduce un guvern pe care noi să-l susţinem cu mandatele noastre din Parlament".

Cât priveşte organizarea alegerilor anticipate, propuse de ALDE, Nicuşor Dan a afirmat că Tăriceanu are parţial dreptate.

''Domnul Tăriceanu are parţial dreptate într-o privinţă, că nu este cel mai plăcut lucru să ai alegeri în decembrie, când vremea este nefavorabilă. Pe de altă parte, dacă actuala lege rămâne în vigoare există un calendar pe care ea îl presupune şi care urmează să fie transpus într-o HG şi practic din punct de vedere tehnic nu se mai poate altfel. Practic, trebuie să existe o perioadă de două luni de zile în care partidele să strângă semnături şi pentru nu noi să strângem 180.000 de semnături la nivel naţional nu este… nu poţi să impui partidelor să pună strângă semnăturile aste într-o săptămână'', a explicat el.

''Faptul că unui guvern trebuie să îi mai scurtăm trei luni de mandat sau două luni pe faptul că nu este politic cred că este o demagogie pur şi simplu. Este o temă falsă de dezbatere în societate'', a mai subliniat Nicuşor Dan la solicitarea jurnaliştilor.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a propus marţi ca toţi parlamentarii, de la toate partidele politice, să demisioneze pentru a se putea organiza alegeri anticipate mai devreme de luna decembrie, astfel încât prezenţa la urne să fie mai ridicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO