Politică

Principalele modificări aduse de viitoarea Constituţie

Principalele modificări aduse de viitoarea Constituţie

Autor: Iulian Anghel

18.01.2014, 18:12 1795

Referendumul pentru modificarea Constituţiei va fi organizat în 24 şi 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare, au decis luni liderii USL.

Modificările Constituţiei au fost votate vara trecută însă acestea nu vor deveni efective decât după validarea prin referendum.

Referendumul va fi valabil doar dacă la urne se prezintă jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste.

Principalele modificări aduse de viitoarea Constituţie:

• REGLEMENTEAZĂ REGIUNILE: Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni.

 

• STEMA APARE PE STEAG: Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării. Culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.

 

• MAXIMUM 300 DE DEPUTAŢI: Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Numărul deputaţilor nu poate fi mai mare de 300. La acest număr se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale.

 

• TRASEISMUL POLITIC ESTE PEDEPSIT: Calitatea de deputat sau de senator încetează (...) la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau o altă formaţiune politică.

 

• MANDAT DE 4 ANI PENTRU PREŞEDINTE: Mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

 

• RESTRÂNGE ATRIBUŢIILE PREŞEDINTELUI: Preşedintele României nu poate refuza propunerea primului-ministru de revocare şi numire a unor membri ai Guvernului.

 

• PARLAMENTUL, DIZOLVAT MAI UŞOR: După consultarea preşedinilor celor două Camere şi a preşedinilor partidelor, formaţiunilor sau alianţelor politice parlamentare Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea cel puţin a unei solicitări de învestitură.

 

• MINIŞTRI DEMIŞI PRIN MOŢIUNE: Ministrul a cărui revocare a fost solicitată prin intermediul unei moţiuni simple, adoptate de către cele două camere ale Parlamentului, va fi revocat din funcţie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO