Politică

Procesele de insolventa vor fi amanate pentru anul viitor in urma protestelor magistratilor. Cum comentati?

31.08.2009, 00:00 61

Procesele in care se va cere in instanta insolventa firmelor, dar si alte cauze comerciale, vor primi termene pentru anul viitor, in urma protestelor magistratilor fata de legea unica a salarizarii.

Magistratii Tribunalului Bucuresti vor suspenda incepand de astazi toate activitatile in afara de judecarea cauzelor cu masuri preventive si a celor referitoare la plasamentul minorilor. De asemenea, judecatorii vor refuza desemnarea in birourile electorale.

In acelasi fel vor proceda judecatoriile din Cluj si Tulcea, Curtile de Apel din Targu Mures si Brasov, urmand ca si celelalte instante sa decida, in urma unor adunari generale, modul in care vor protesta fata de legea unica a salarizarii. Practic, spun magistratii, activitatea instantelor va fi blocata pana ce Guvernul nu va accepta modificarea legii unice a salarizarii. Curtea de Apel Bucuresti sustine ca, in urma aplicarii viitoarei legi unice a salarizarii pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, salariile magistratilor vor scadea cu aproape 60%. Surse din cadrul Tribunalului Bucuresti spun ca, in urma acestui protest, procesele noi de insolventa si alte cauze comerciale vor primi termene pentru anul viitor, lucru care ar putea crea mari probleme firmelor aflate in aceasta situatie.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), numarul proceselor de insolventa a crescut foarte mult in urma crizei, doar la Tribunalul Bucuresti inregistrandu-se, zilnic, aproximativ 50 de astfel de dosare. In primele trei luni ale lui 2009 s-au inregistrat in justitie peste 6.500 de cereri de insolventa, numarul total al unor astfel de dosare depasind 10.000.

Potrivit vicepresedintelui Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, din 31 august, activitatea Tribunalului Bucuresti va fi schimbata radical, prin faptul ca se vor judeca numai cauzele penale referitoare la masuri preventive si cauzele civile legate de plasamentul minorilor.

Toate celelalte cauze si cereri vor primi termene de judecata intr-o perioada mai indelungata de timp.

Totodata, Laura Andrei a precizat la finele saptamanii trecute ca angajatii Biroului Apostile vor primi si inregistra, in continuare, cereri, indicand solicitantilor cum trebuie sa procedeze in situatia actuala. La Oficiul Registrului Comertului activitatea ramane neschimbata, cu o singura sedinta pe luna.

In acelasi timp, judecatorii Tribunalului vor refuza categoric desemnarea in birourile electorale si vor semna o cerere in acest sens.

Personalul auxiliar si membrii sindicatelor vor intrerupe, de asemenea, din 1 septembrie, orice contact cu publicul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO