Politică

Proiectul pentru înzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachete, adoptat

Proiectul pentru înzestrarea Armatei cu sisteme de...

Autor: Cătălina Mănoiu, Mediafax

21.02.2018, 12:26 99

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferente programului de înzestrare "Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare", pentru a contribui astfel la descurajarea unei agresiuni împotriva României şi articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate, se arată în raportul adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

„Prin înzestrarea cu sisteme de lansatoare multiple cu bătaie mare se asigură capabilitatea necesară pentru desfăşurarea de acţiuni militare de intensitate ridicată şi asigurarea sprijinului general al operaţiilor Grupării de Forţe Terestre”, se arată în raportul adoptat în plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare pentru achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la asta, muniţie, elemente de comandă, control, senzor, suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Aceste achiziţii vor fi asigurate din bugetul Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

„Pentru realizarea şi menţinerea capabilităţii menţionate, MAPN trimite personal militar pentru îndeplinirea unor misiunii în afara teritoriului naţional în conformitate cu contractele încheiate”, se mai arată în raport.

Pe durata misiunilor personalul beneficiază de drepturile minime de diurnă stabilite pentru fiecare categorie de personal participant la misiunile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului roman.

Proiectul pentru înzestrarea Armatei cu sisteme de lansatoare multiple de rachetă a fost iniţiat de Guvern şi adoptat cu 276 de voturi "pentru" şi 2 "contra".

Camera Deputaţilor este for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO