Politică

Propunere soc: firmele mici si mijlocii sa nu mai plateasca un an datoria la banca. Cum comentati?

Propunere soc: firmele mici si mijlocii sa nu mai plateasca un an datoria la banca

Florin Georgescu (BNR), Mircea Geoana (PSD), Radu Ghetea (ARB) si Florin Pogonaru (AOAR) vor sa dea o gura de oxigen IMM-urilor inspirandu-se din masurile italiene

25.08.2009, 18:55 100

Presedintele PSD Mircea Geoana a plusat ieri in cursa propunerilor anti-criza, propunand un moratoriu de un an de zile pentru plata principalului la creditele luate de catre IMM-uri.

In conditiile in care Geoana ar fi fost singur, ar fi fost luata ca o propunere de campanie electorala, dar presedintele PSD a fost flancat de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, de presedintele Asociatiei Bancilor, Radu Gratian Ghetea si de cel al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.

Florin Georgescu a fost ministru de finante in guvernul PSD Vacaroiu (1992-1996), iar pentru pozitia de la BNR a fost sustinut de PSD. CEC, al carei presedinte este Radu Gratian Ghetea, a fost "alocat" PSD, conform algoritmului dintre cele doua partide aflate la guvernare. De altfel, unul dintre consilierii lui Mircea Geoana, un fost jurnalist la Financial Times, Andrei Postelnicu, a intrat in Consiliul de Administratie al CEC.

Intreprinderile mici si mijlocii care nu au restante la banci vor putea beneficia de suspendarea pentru 12 luni a platii principalului dintr-un credit pe termen mediu si lung, platind in continuare doar dobanda lunara, potrivit unui model adoptat deja in Italia in urma cu cateva zile. Acest lucru ar insemna prelungirea cu un an a duratei creditului. Acordul incheiat in Italia a fost semnat de aproape toate cele 400 de banci din sistem, a spus ieri Geoana.

De asemenea, vor putea fi suspendate pentru o perioada de 6-12 luni platile pentru imprumuturile de leasing si totodata ar putea fi prelungite finantarile pe termen scurt pana la 270 de zile, astfel incat sa poata sa existe capital pentru operatiunile curente ale firmei, potrivit unei initiative a liderului PSD Mircea Geoana. "Va trebui sa lucram pentru a adapta modelul italian la conditiile din piata romaneasca. In acest sens vom avea o dezbatere pe acest subiect cu membrii Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor", a spus Radu Ghetea, presedinte al CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.

Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale Florin Georgescu a declarat, de asemenea, ca in cel mai scurt timp vor putea fi puse la punct toate detaliile aplicarii acestei masuri si in Romania.

"Specialistii BNR impreuna cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor vor efectua evaluarile si simularile necesare. Intr-un timp relativ scurt vom fi in masura sa furnizam rezultatul acestor analize."

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a spus ca prima lui reactie cand a inteles cum functioneaza aceasta masura a fost: "Cat de simpla si eficienta e! Mediul de afaceri a fost atat de preocupat sa critice bancile si bancile sa intre in defensiva, incat nu am gasit o platforma de mediere si un model pe care sa gandim in interesul comun".

Potrivit unui proiect de act normativ, elaborat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), IMM-urile ar putea beneficia si de de esalonarea obligatiilor bugetare restante si de amanarea penalitatilor aferente pe o perioada de pana la cinci ani, in care procedurile de executare silita initiate pentru recuperarea acestor sume sunt suspendate.

IMM-urile sunt companiile cu mai putin de 250 de angajati si o cifra de afaceri anuala pana la 50 de milioane de euro. Creditele acordate de bancile din Romania persoanelor fizice si companiilor erau la sfarsitul lunii iulie de circa 42 de miliarde de euro, din care firmelor 22 de miliarde de euro. IMM-urile detin circa 50% din totalul creditelor catre companii, deci au datorii la banci de 11 miliarde de euro. Din acestea, doar o treime sunt pe termen mediu si lung (peste un an), adica 3,3 miliarde de euro.

La o medie de trei ani a creditelor, inseamna ca bancile romanesti ar trebui sa accepte amanarea gratis la plata a 33% din soldul de 3,3 miliarde de euro, adica 1,1 miliarde de euro. La o dobanda neincasata de 4-5% la euro, inseamna un minus la veniturile bancilor de 50-60 de milioane de euro. Bancile din Romania au facut in 2008 profituri nete totale de peste 1,2 miliarde de euro.

Mircea Geoana vine in premiera cu o propunere concreta de sustinere a mediului privat. Modelul italian adoptat in urma cu cateva zile, prin care firmele mici si mijlocii ar putea fi pasuite de banci la plata creditelor pentru o perioada de 12 luni, ar putea replicat si in Romania, potrivit unei initiative a liderului PSD Mircea Geoana.

"In primele sase luni de zile ale acestui an, firmele romanesti au supravietuit prin reducerea de costuri, de personal si prin eliminarea stocurilor pe care le-au avut. In a doua parte a acestui an, aceasta posibilitate nu mai este la indemana firmelor din Romania. Propunem suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii principalului din imprumutul catre banci (rata diminuata cu valoarea dobanzii - n.r.) pentru imprumuturile pe termen mediu si lung. Propunem de asemenea suspendarea pentru o perioada de 6-12 luni pentru imprumuturile de leasing si prelungirea finantarii pe termen scurt pana la 270 de zile, astfel incat sa poata sa existe capital pentru operatiunile curente ale firmei", a declarat ieri presedintele Partidului Social-Democrat Mircea Geoana, candidat la presedintia Romaniei.

 

Expertiza italiana aplicata la realitatea romaneasca

Acesta a explicat ca masura se va aplica intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), adica societatilor cu mai putin de 250 de angajati, cifra de afaceri mai mica de 50 de milioane de euro si active sub 25 de milioane de euro. Intreruperea platilor nu va fi aplicabila pentru creditele aflate deja in intarziere foarte mare la plata imprumuturilor bancare, adica cele din categoria "indoielnic" si "pierdere".

Modelul adoptat acum cateva zile in Italia urmeaza sa fie discutat si "adaptat la realitatile romanesti", spune Mircea Geoana.

Liderul PSD a precizat ca sprijina acest proiect si a subliniat ca partidele aflate la guvernare nu au deocamdata niciun rol: masura trebuie sa fie implementata de bancile comerciale, cu acordul Bancii Nationale.

Guvernul va interveni doar in cazul in care ar fi nevoie de modificari legislative. "Din punct de vedere intelectual o sustin (aceasta masura - n.r.), din punct de vedere politic am facut ceea ce trebuia sa faca factorul politic, sa cheme profesionistii si institutiile interesate la dialog. Sper ca in maxim o saptamana sa putem veni cu raspunsul integrat la acest subiect, adaptat pe realitatile romanesti. Anticipez un numar relativ mare de IMM-uri care sa poata sa supravietuiasca in conditii dificile, ca urmare a acestei masuri." Oficialii Bancii Nationale a Romaniei, reprezentanti ai mediului bancar romanesc, cat si reprezentanti ai oamenilor de afaceri s-au declarat bine-voitori ca aceasta masura sa fie pusa in practica.

 

Ce avantaje au bancile in a face acest compromis?

"Pentru a face firmelor executari silite nu exista piata. Nici pentru imobiliare, nici pentru fabrici sau terenuri. Nimic nu se vinde in acest moment. Nu pentru ca am avea noi o situatie mai speciala in Romania, ci pentru ca asa se intampla in toata Europa", a spus Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.

"Bancile sunt interesate in mentinerea clientului in viata, in crearea conditiilor ca fiecare dintre clienti sa poata sa traverseze aceasta perioada grea. Poate intr-un an, poate mai devreme sau putin mai tarziu, dupa ce aceasta perioada grea va fi depasita, se va vedea si momentul adevarului. Vom vedea cine mai poate sa continue si cine nu. Abia atunci vom incepe executarile silite", a explicat Ghetea.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, precizeaza totusi ca bancile au de ales daca sa intre sau nu in acest acord.

"Banca isi pastreaza independenta de a decide si din motive pe care trebuie sa le expuna poate refuza asa ceva. Eu, ca om de afaceri, sunt intr-o situatie favorabila. Banca isi pastreaza totusi independenta de a alege ce e bine pentru ele si ce nu pot accepta."

Aproape 400 de banci italiene au participat la un astfel de acord zilele trecute, adica aproape intregul sistem bancar din Italia.

"Cred ca jucatorii din Romania vor veni cu aceeasi deschidere, pentru ca toata lumea castiga: bancile, firmele, chiar si bugetul de stat are de castigat. Dupa ce firmele rezista o perioada de 12 luni, sunt considerate de banci viabile si isi pot plati in continuare taxele la stat. Pe mine m-a cucerit aceasta masura prin simplitate. Reuseste sa impace acest unghi dificil. Este o masura din care efectiv toata lumea are de castigat. Este o situatie win-win-win, nu doar win-win", a declarat ieri Geoana, care tocmai participase la o intalnire cu reprezentanti din Italia.

"Mediul bancar din Italia a adoptat aceasta masura in urma cu cateva zile. Chiar in urma cu cateva minute (ieri - n.r.), am avut o intalnire cu reprezentantii din Romania ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri Italieni si cu presedintele unei banci italiene", a spus Geoana.

Liderul PSD mai propune de asemenea o prelungire a termenului la care un credit este inclus in categoria "pierdere" (si banca incepe procedura de executare silita) de la 90 de zile, cat este in prezent, la 180 de zile. "Termenul din Romania pentru ca un credit sa fie declarat neperformant (in categoria "pierdere" - n.r.) este prea scurt. Propun prelungirea lui de la 90 de zile, cat este in prezent, la 180 de zile, pentru ca firmele sa aiba sansa sa functioneze in continuare." Mai mult, Geoana propune si o flexibilizare a legii insolventei. "Astazi, in Romania, conform legii insolventei, la 30 de zile si la 10.000 de lei, oricine poate sa actioneze o firma in instanta si sa declanseze o procedura de insolventa. De multe ori, afaceri consistente sunt trimise in insolventa. Ne-am putea gandi la o flexibilizare a acestei zone astfel incat sa acordam firmelor sansa de a demonstra ca sunt viabile economic."

"Timpul este extrem de critic si important in adoptarea acestor masuri din partea bancii centrale si din partea Asociatiei Bancilor din Romania", a conchis Geoana.

 

Cum arata sistemul in Italia

Cine se califica:

  • Intreprinderile Mici si Mijlocii, cu mai putin de 250 de angajati si cu afaceri mai mici de 50 de milioane de euro, al caror business nu este amenintat de alte cauze in afara de criza economica.
  • IMM-urile care la 30.09.2008 au fost catalogate drept performante de catre banci si care la data cererii nu aveau credite incadrate la categoria "indoielnic","pierderi" sau pentru care sa fi inceput procedurile de executare silita.

Conditii:

  • Suspendarea platii ratelor va determina o prelungire a perioadei de finantare pentru o perioada egala de timp. Dobanda va fi platita potrivit intelegerii initiale.
  • Masurile prezentate mai sus nu vor determina o crestere a dobanzii si nu vor fi aplicate penalizari pentru sumele datorate.
  • Pentru masurile de mai sus nu vor fi aplicate dobanzi, cu exceptia cheltuielilor pe care institutiile financiare le vor face in procesul de perfectionare a operatiunii si nu va fi nevoie de garantii suplimentare.

Cererile efective

  • Cererile pot fi prezentate de IMM-uri bancilor pana la 30.06.2010.
  • Bancile sunt obligate sa dea un raspuns la aceste cereri in maxim 30 de zile lucratoare, de la data inregistrarii lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO