Politică

Propuneri “teribile” pentru România în bugetul UE 2014-2020. Tăierile de fonduri sunt inevitabile

Propuneri “teribile” pentru România în bugetul UE...

Autor: Iulian Anghel

15.11.2012, 17:31 6425

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a devenit ţinta criticilor europene după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, a transmis statelor membre ale UE propunerea sa pentru bugetul multianual al Uniunii (2014-2020) care prevede tăierea a 75 mld. euro din proiectul de buget de 1.033 mld euro înaintat de Comisia Europeană.

Criticile au raţiuni diferite: o parte dintre membrii UE susţin că reducerile sunt prea mari, iar o alta că sunt prea mici.

Indiferent însă de raţiune, un lucru este clar: bugetul multianual viitor va reduce semnificativ din fondurile pentru coeziune (destinate ţărilor mai sărace pentru a depăşi diferenţele de dezvoltare).

În propunerea lui Rompuy, fondurile de coeziune vor fi reduse cu 29,5 mld. euro (de la peste 300 mld. euro, în total), iar fondurile pentru agricultură cu 25 mld. euro.

Ţările care au o rată de absorbţie de sub 60% în exerciţiul financiar actual (2007-2013) vor fi penalizate dându-li-se bani mai puţini decât celorlalţi (fondurile lor nu pot depăşi procentul de 15% din alocările actualului exerciţiu financiar). Cum România are o rată de absorbţie de sub 10%, este clar că va fi între cei “penalizaţi”.

De asemenea, plăţile directe la hectar vor fi şi ele reduse, iar fermierii din noile state membre vor primi aceeaşi sumă pentru hectar ca cei din vest abia în 2020 şi nu din 2014 cum s-a decis la votarea bugetului multianual 2007-2013 când, invocând lipsa banilor, vechile state membre au impus această discriminare.

Premierul român Victor Ponta a reacţionat vehement la aceste propuneri: “Din punctul de vedere al României scăderea fondurilor la PAC la care se adaugă criterii noi defavorabile României este o propunere inaceptabilă. Poziţia României este nenegociabilă şi va merge până la exprimarea dreptului de veto”.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO