Politică

Protestatari, după adoptarea modificărilor Codului Fiscal: Noi rămânem aici.Prevederile încalcă legea

Protestatari, după adoptarea modificărilor Codului...

Autor: Nicolae Oprea

08.11.2017, 16:19 240

Aproximativ 200 de persoane au protestat, miercuri, la prânz, în Piaţa Victoriei, în timp ce în sediul Guvernului se discuta despre ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal. Imediat după ce Executivul a aprobat acest set de schimbări normative, oamenii au reacţionat.

„Am aflat vestea tristă că minunata ordnanţă a fost adoptată de Guvernul incompetent. Noi rămânem aici şi sperăm să ni se alăture din ce în ce mai mulţi oameni, pentru a le arăta că societatea civilă nu este de acord cu aceste prevederi, care încalcă legea. Orice modificare a Codului fiscal se face cu cel puţin şase luni de la intrarea în vigoare: Aceste modificări înţeleg că vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2018, modificări cu efecte nefaste atât pentru salariaţii de la stat, cât şi pentru cei din mediul privat, cu consecinţe asupra mediului de afaceri, asupra angajaţilor din IT, cărora le vor scădea salariile indiferent de micşorarea impozitului pe venit. Personal, nu mă va afecta foarte mult pentru că angajatorul meu îmi va mări brutul, iar salariul net va rămâne la fel. Dar nu mă va afecta în primă instanţă. Afectarea va interveni în momentul creşterii preţurilor care deja au luat-o razna, mă va afecta ca urmare a modificărilor legislative pe care va trebui să le aplic. Lucrând în domeniul economic, nivelul muncii mele va fi mai ridicat, iar calitatea vieţii va fi din ce în ce mai scăzută”, a spus, pentru MEDIAFAX, Luminiţa Neagu, un economist, în vârstă de 47 de ani, care a iesşit la protest.

„Viaţa contabililor este un haos. Modificări peste modificări. Nu mai ştim ce trebuie să aplicăm, ce este în vigoare. Nu este normal, nu are de ce să fie aşa. Am observat că a trecut. A trecut şi Ordonanţa 13. Asta nu înseamnă că nu trebuie să protestăm în continuare şi să nu facem ceva, ca această ordonanţă să nu treacă. Ce am de facut? Am de modificat toate contractele de muncă şi nu văd de ce. Am de modificat softul de salarii. Nu văd de ce, doar ca să se distreze? Nu cred că oamenii au votat mărirea salariului brut, ci au votat să aibă mai mulţi bani, să fie productivitate în ţara asta şi eficienţă, nu incompetenţi. Binenînţeles că voi mai protesta”, susţine Adriana Groza, de profesie contabil.

„Venind aici am încercat să îi sensibilizăm, dar se pare că nu. Tot încercăm din iarnă, nu ştiu ce am putea face mai mult. O să fie o nebunloasă totală. Mi-e greu să cred că mă duc eu să-mi plătesc chestiile astea. S-ar putea ca în loc să crească cumva bugetul de colectare, să se întâmple invers”, susţine Daniel Ursulescu, comandant de navă.

La ora transmiterii acestei ştiri, aproximativ 50 de oameni au rămas în faţa Palatului Victoria pentru a-şi striga nemulţumirile.

 

Membrii Guvernului au adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

 

Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern în care se adoptă modificări la Codul Fiscal, că iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacţionat la externalizarea profitului şi „s-au inflamat nişte multinaţionale”.

„Felicitări domnule ministru pentru alocuţiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt nişte sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă, deci sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească şi ei impozite”, a spus premierul Tudose către ministrul Finanţelor.

Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi prevede următoarele măsuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea plăţii TVA;

-ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare şi chiar creatoare de oportunităţi pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanţii mediului de afaceri – întreprinzători, analişti, consultanţi, lideri ai patronatelor sau ai asociaţiilor de investitori – şi politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO