Politică

PSD aduce acuzaţii dure la adresa lui Klaus Iohannis: Preşedintele a incitat la anarhie socială. A devenit Dezbinatorul

PSD aduce acuzaţii dure la adresa lui Klaus Iohannis:...

Autor: Ionel Dancu, Mediafax

13.08.2018, 17:09 152

PSD a transmis, luni, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, că preşedintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială" şi la "timorarea autorităţii publice", precizând că şeful statului e responsabil pentru actuala stare a societăţii. 

„România culege roadele politicii de ură, dezbinare şi propagandă mincinoasă promovate de preşedintele Klaus Werner Iohannis şi adepţii săi. Acum, în anul Centenarului Unirii, ţara este mai dezbinată decât oricând, intoleranţa este la cote maxime iar violenţele de limbaj, de atitudine şi comportament ajung la forme violente, în stradă, împotriva instituţiilor statului român. Legea este siluită şi răstălmăcită după bunul plac al provocatorilor şi contestatarilor de profesie. Dezinformarea, manipularea, minciuna publică sunt practici cotidiene menite să întreţină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratice alese şi a guvernului său legitim. Preşedintele României Klaus Werner Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societăţii româneşti. Acum, după ultimele sale manifestări de incitare la anarhie socială şi de timorare a autorităţii publice, este cu atât mai evident că Iohannis n-a vrut, n-a ştiut ori n-a putut să fie preşedintele tututor românilor, moderatorul instituţional arbitrul neutru consacrat de Constituţie. Dimpotrivă. În loc să fie alesul care (ne) uneşte Iohannis a ales să devină Dezbinatorul. Iohannis şi-a permis ca preşedinte să încurajeze protestele de stradă anarhice, antiPSD şi antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptăţite la excese, atât în mesajele publice cât şi în comportament şi atitudine şi să deturneze şi să confişte, pentru interesele lor obscure, manifestaţiile de stradă", se arată în comunicatul de presă al PSD.

Social-democraţii fac o paralelă între mitingul Diasporei şi demisia fostului premier Victor Ponta, ca urmare a incendiului din clubul Colectiv.

„Psihoza colectivă, de ostilitate maximă, a fost întreţinută de preşedintele Iohannis inclusiv legitimarea înjurăturilor triviale antiPSD, pe care le-a calificat, absurd, drept opinie politică justificată. În acest context încărcat de violenţă s-a ajuns la protestul din 10 August, care n-a mai avut nici organizatori, pentru că s-au retras, şi nici autorizaţiile necesare, deşi iniţial toate datele arătau că va fi deplin legal. Acum este evident că sustinatorii politici ai lui Iohannis s-au implicat în organizare, au încurajat un limbaj şi o atitudine cât mai dure, obscene. Unii dintre initiaţi au anticipat şi premedidat violenţele de stradă şi au chemat la mobilizare deşi erau consţienţi că vor fi confruntări cu forţele de ordine. Întreg scenariul de forţă este similar cu cel care a precedat demisia premierului Ponta şi instalarea ”Guvernului Său”, respectiv guvernul tehnocrat condus de Ciolos, supranumit guvernul ” zero” pentru completa sa lipsă de performanţă. Şi acum, ca şi atunci, s-a încercat provocarea unor incidente grave care să genereze emoţie colectivă puternică şi să aducă oameni revoltaţi în stradă pentru a pune presiune şi pentru a crea o situaţie critică care să forţeze căderea actualului guvern. Acesta este practic modelul prezidenţial Iohannis de înlăturare a unui guvern legitim ales şi reprezentativ pentru votul ţării cu unul artificial, rezultat din combinaţii şi interese obscure, fără nicio legătură cu voinţa ori alegerea românilor", a mai transmis PSD.

PSD îl mai acuză pe Iohannis de „încălcarea gravă” a atribuţiilor sale constituţionale.

„Nicăieri, niciodată, un preşedinte în funcţie n-a acţionat astfel împotriva legii şi a stabilitaţii interne aşa cum face preşedintele actual al României. Klaus Werner Iohannis reprezintă un factor efectiv nociv, care întreţine conflictele şi dezbină insistent şi cu premeditare societatea românească, în dispreţul şi cu încălcarea gravă a atribuţiilor sale constituţionale. PSD cere imperativ preşedintelui Iohannis să dea dovadă de responsabilitate, să se comporte şi să acţioneze ca preşedinte al românilor, să contribuie la consolidarea drepturilor şi libertăţilor democratice, a unui veritabil stat de drept, să sprijine dezvoltarea ţării cu deplină bună credinţă şi corectitudine faţă de voinţa populară liber exprimată. PSD face apel la asigurarea unei depline stabilităţi politice a ţării şi califică drept antinaţională orice tentativă care urmăreşte subminarea exercitării guvernării de către actuala majoritatea parlamentară”, conchid social-democraţii.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva jandarmilor. Protestatarii acuză forţele de ordine că vineri seară s-au comportat abuziv şi au lovit manifestanţii fără motiv.

Procurorii militari au anunţat că procuror în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO