Politică

PSD are pâinea şi cuţitul pentru numiri la vârful BNR şi al ASF

PSD are pâinea şi cuţitul pentru numiri la vârful BNR...

Autor: Iulian Anghel

06.01.2017, 00:00 872

Nou instalata putere va trebui să facă cel puţin două numiri la vârful Băncii Naţionale şi al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţii la care trebuie căutaţi un viceguvernator şi un vicepreşedinte.

În aceeaşi vreme, PSD aşteaptă demisia de bunăvoie a şefului ASF Mişu Negriţoiu împotriva căruia Parlamentul a demarat, încă din toamna trecută, procedura de înlocuire din funcţie, demers care nu a fost însă dus la capăt.

La BNR trebuie găsit un înlocuitor pentru fostul viceguvernator Bogdan Olteanu care a demisionat în august după ce a fost arestat sub acuzaţia de corupţie, faptă comisă înainte ca el să ajungă în conducerea BNR.

Olteanu fusese trimis în această poziţie de PNL, dar în actualele condiţii politice este greu de crezut că liberalii vor mai putea să-şi păstreze acest post – funcţiile în CA al BNR fiind împărţite potrivit algoritmului politic. Încă de la demisia lui Olteanu, preşedintele PSD Liviu Dragnea afirmase că social-democraţii vor propune sau vor susţine o persoană care să aibă pregătire pentru postul de viceguvernator al Băncii Naţionale, adăugând că BNR nu este „instituţia PNL“.

„Da ce, BNR-ul e instituţia PNL-ului? Nu există în lege prevăzute locuri pentru grupurile parlamentare. Parlamentul într-adevăr votează. Le-am ce­rut colegilor mei din cele două Birouri Permanente să con­voace Birourile Perma­nente Reunite pentru a stabili data când să se voteze şi noi vom propune sau vom susţine pe cineva care chiar să aibă o pregătire pentru acest post care este un post foarte im­portant“, a declarat Liviu Drag­nea. Nimic nu s-a în­tâmplat însă din august până în prezent şi, la finele anului, într-un interviu pentru ZF, Drag­nea a reiterat că va căuta pentru această poziţie un „specialist“.

În privinţa ASF – instituţie care controlează o piaţă de 2 mi­liarde de euro anual – trebuie ocupată o poziţie de vicepreşedinte în locul lui Marius Vorniceanu care a demisionat în toamna trecută. Vorniceanu a demisionat în contextul scandalurilor Carpatica Asig şi al poliţei RCA.

Pe de altă parte, Dragne a susţinut că aşteaptă demisia lui Mişu Negriţoiu din fruntea ASF. Într-o emisiune ZF Live Dragnea a afirmat că va susţine schimbarea preşedintelui ASF Mişu Negriţoiu după alegeri. „Este foarte posibil ca după alegeri domnul Negriţoiu să-şi dea demisia. Eu cred că aşa va face.“

Împotriva lui Negriţoiu fostul Parlament a declanşat procedura de demitere, nedusă însă la capăt. Negriţoiu a fost ţinta acuzaţiilor venite din partea transportatorilor şi a parlamentarilor după majorarea preţurilor la RCA. Comisiile de specialitate din Parlament au votat pentru demiterea lui, dar decizia nu a mai ajuns în plen, întrucât a început campania electorală. Negriţoiu a anunţat că nu demisionează, pentru că, a spus el, nu are ce să-şi reproşeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO