Politică

PSD cere explicatii privind noile impozite. PD-L: nimic nu e stabilit

05.04.2009, 20:59 21

PNL (opozitia) vede in aceasta intentie un "esec" al guvernului, in vreme ce PD-L sustine ca "nimic nu este batut in cuie." "Nu este nimic hotarat cu privire la acest impozit. Ce este batut in cuie este ca, in discutia cu FMI, Guvernul s-a angajat sa majoreze veniturile bugetului cu 0,25% din PIB si sa reduca cheltuielile cu 0,85% din PIB, ceea ce inseamna un efort total de 1,15% din PIB. Acum se analizeaza diferite propuneri. Ceea ce se discuta astazi in presa este una dintre variantele de incadrare in cele convenite cu FMI", a declarat pentru ZF prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan.
Presedintele PSD Mircea Geoana afirma ca va ridica astazi in coalitie aceasta problema: "Stiu despre proiect, dar nu am detalii. In orice caz, este o chestiune de cod fiscal, iar un cod fiscal nu il poti face in doua saptamani. Este nevoie de o dezbatere publica. Daca sunt elemente rationale, sigur ca suntem deschisi, dar nici nu poti in aceasta perioada sa omori businessul", a decla-rat pentru ZF liderul social-democrat.
PSD il asteapta astazi in Parlament pe premierul Emil Boc care va explica conducerii Legistativului detaliile acordului cu FMI si, potrivit apropiatilor sefului social-democratilor, una dintre chestiunile care va fi ridicata este si aceasta chestiune a noului impozit.
Mircea Geoana a declarat saptamana trecuta, dupa o intalnire a membrilor celor doua Birouri Permanente ale Parlamentului si a membrilor comisiilor de buget cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ca si premierul Emil Boc a primit o invitatie similara.
Geoana a spus ca Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au stabilit sa il invite pe prim-ministrul Emil Boc si pe principalii ministri astazi, la ora 14.00, pentru o discutie legata de derularea imprumutului de la Fondul Monetar International si de eventuale "ajustari semnificative" ale bugetului de stat.
Inaintea campaniei electorale liderul PSD sustine ca, daca va guverna, partidul sau va introduce un impozit suplimentar pe marile averi - un impozit pentru ambarcatiuni de lux, pentru cei cu mai multe case, dar nu a vorbit despre impozite suplimentare pe micile afaceri. "Daca argumentele privind noua impozitare sunt solide, le vom sustine. Trebuie sa vad astazi proiectul", a afirmat Geoana.
Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului, hotelurile, restaurantele, firmele imobiliare si din comert vor plati un impozit anual pe profit de 0,5% din veniturile inregistrate, in cazul in care suma datorata statului nu depaseste aceasta cota, dar nu mai putin de 6.500 de lei. "Contribuabilii care desfasoara preponderent activitatile prevazute (...), la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligati la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual", potrivit proiectului de ordonanta de urgenta. Astfel, indiferent daca inregistreaza sau nu pierderi, firmele vor plati un impozit minim de 0,5% din venituri, dar nu mai putin de 6.500 de lei.
"Toata dezbaterea este pe marginea unei propuneri, dar pot fi gasite si alte modalitati de indeplinire a celor convenite cu FMI. Tot ce stim acum este ca Guvernul trebuie sa gaseasca bani", spune Stolojan.
Noul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a criticat ieri ceea ce el a numit incapacitatea Executivului de a veni cu solutii viabile anticriza, inclusiv imprumutul de la FMI, prezentat ca un "panaceu". Potrivit lui Antonescu, pe primele trei luni de guvernare deficitul bugetar a atins 75% din cifra prognozata de 2%.
"Dupa trei luni de la instalarea acestui Guvern, avem cateva constatari si niciuna nu este de natura sa ne convinga ca Guvernul are intr-adevar scopurile pe care le-a declarat public, ca este in posesia unor solutii care sa ajute economia romaneasca sa parcurga cu succes criza. Pana la urma, singura masura importanta pe care presedintele si Guvernul sau au luat-o a fost decizia contractarii unui imprumut de la FMI, solutie pe care ne-au prezentat-o ca pe un fel de panaceu si care, din punctul nostru de vedere, nu inseamna un raspuns eficace la criza", a sustinut Crin Antonescu.
El a facut referire si la ordonanta de rectificare pe care o pregateste Guvernul, mentionand ca liberalii constata ca numai in trei luni deficitul bugetar este deja de 1,5%, ceea ce inseamna 75% din cifra prognozata de 2%.
"Avem de-a face cu perspectiva, dupa trei luni, a unui Guvern lipsit de solutii, care in afara de propaganda si de discursuri populiste nu poate oferi nimic in aceasta situatie de criza economica Romaniei si cred ca, in aceste conditii, apropierea alegerilor europarlamentare si prezidentiale va inteti comportamentul exclusiv populist, demagogic, al acestei puteri, care, in frunte cu presedintele Traian Basescu, si-a asumat raspunderea si nu este capabila sa se achite de aceasta asumare sub nicio forma", a adaugat Antonescu.
Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca bugetul general consolidat a inregistrat in primele doua luni un deficit de 0,63% din PIB, in conditiile unei reduceri a veniturilor cu 6,8% fata de perioada similara din 2008 si a unei majorari la nivelul cheltuielilor de 10,1%.
Autoritatile romane si reprezentantii FMI au decis sa revizuiasca in crestere tinta pentru deficitul bugetar din acest an, de la 2% din PIB la 4,6%, in conditiile modificarii indicatorilor macroeconomici din cauza crizei eco-nomice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO