Politică

PSD pune conditii pentru acordul cu FMI: banii sa fie folositi doar de stat

PSD pune conditii pentru acordul cu FMI: banii sa fie folositi doar de stat

Mircea Geoana, presedintele PSD: Daca nu sunt respectate aceste conditii, atunci evident ca nu vom fi de acord cu acest acord, este extrem de elementar. Sunt conditii de bun-simt, care permit si o protectie sociala, cat si repornirea creditarii economiei si asigurarea eficacitatii si transparentei cheltuirii banului public.

18.03.2009, 21:45 28

Iar Geoana a amenintat: acordul cu FMI trebuie sa treaca de votul Parlamentului, iar PSD il va sustine doar daca ii sunt indeplinite conditiile. Acelasi Geoana, dar si alti lideri politici, sustinea recent ca presedintele Traian Basescu paseaza problema acordului cu Fondul Parlamentului (era ziua cand Basescu a vorbit in Parlament despre imprumut), care nu ar avea un cuvant de spus in aceasta privinta.

Desi neintelegeri au mai fost intre PSD si PD-L, este pentru prima data cand social-democratii pun conditii pana la urma Guvernului din care fac parte.
Presedintele social-democrat a anuntat ieri un set de sapte conditii pentru ca PSD sa accepte acordul cu Fondul, dupa o sedinta la care a participat si reprezentantul Romaniei la FMI Mihai Tanasescu, fostul ministru al finantelor din vremea guvernarii Nastase.
Venirea lui Tanasescu la sedinta PSD a fost o contrareplica la o intalnire de marti seara de la Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si reprezentantii Fondului, o intalnire criticata de Mircea Geoana care in mai multe randuri a acuzat Executivul ca nu il informeaza in legatura cu imprumutul extern. "De vreme ce un acord cu FMI conditioneaza accesul Romaniei la fondurile de solidaritate ale UE si la alte credite internationale, PSD sustine incheierea unui acord intre Guvernul Romaniei si BNR pe de o parte si institutiile financiare internationale, pe de alta parte, daca acest acord indeplineste o serie de conditii", a anuntat ieri liderul PSD.
Relansarea creditarii este cea de-a patra conditie a PSD, prin care se cere bancilor comerciale sa stipuleze ferm ca resursele detinute in Romania raman in economia romaneasca si vor relansa creditarea economiei reale. A cincea conditie este ca intelegerea cu FMI sa nu intarzie accesul Romaniei in zona euro, apoi ca prevederile acordului sa fie transparente. A saptea conditie enuntata de social-democrati este ca resursele bugetare detinute pentru investitiile publice in educatie, sanatate sau transporturi sa nu fie afectate si sa fie abordate intr-o filosofie bugetara multianuala.
"Daca nu sunt respectate aceste conditii, atunci evident ca nu vom fi de acord cu acest acord, este extrem de elementar. Sunt conditii de bun-simt, care permit si o protectie sociala, cat si repornirea creditarii economiei si asigurarea eficacitatii si transparentei cheltuirii banului public", a declarat Geoana.
Inca nu este clar care va fi rolul Parlamentului in aprobarea unui eventual acord de imprumut (Geoana a spus ieri ca el trebuie aprobat de Legislativ).
"Va exista o lege de aprobare a imprumutului. Nu poti angaja un imprumut de 19 miliarde de euro fara aprobarea Parlamentului", spune prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan. "Va exista un proiect de lege care va cuprinde anexele acordului si un raport asupra oportunitatii imprumutului", spune Stolojan.
Poate fi luata in calcul ipoteza ca acest proiect sa fie respins de Parlament? "Teoretic, da, practic, nu. Guvernul are o sustinere de 70% in Parlament."
In privinta conditionalitatilor PSD privind cheltuirea banilor din acest imprumut pentru administratie si nu pentru mediul privat, Stolojan spune ca aici este "o confuzie totala": "Este adevarat ca datoria pe termen scurt cea mai mare este a sectorului privat. Dar banii nu se dau in mana, se duc la Banca Nationala care ii va folosi pe piata pentru sustinerea leului, lucru de care va beneficia in egala masura toata lumea".
In urma cu doua saptamani, cand se discuta despre oportunitatea unui acord cu FMI, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, declara, in contextul discutiilor despre discursul lui Traian Basescu despre situatia economica, ca Parlamentul se poate pronunta daca ii este transmis spre dezbatere un document care trebuie ratificat asa cum se intampla cu un memorandum de imprumut, ceea ce poate insemna la fel de bine ca, daca un astfel de document nu-i este transmis, Legislativul nu se pronunta.
Setul de conditii propus ieri de PSD vine dupa ce Mircea Geoana l-a criticat marti seara pe seful statului Traian Basescu pentru ca a gazduit discutiile cu reprezentantii Fondului la Cotroceni. 
"Este anormal ca aceste discutii sa aiba loc intai la Cotroceni si apoi la Guvern. Consideram ca este obligatoriu de a avea o separare corecta a puterilor in stat. Ultimul cuvant cu privire la un eventual imprumut il are, dincolo de coalitie si de Guvern, Parlamentul si populatia Romaniei. Astfel de discutii mai mult sau mai putin transparente ar trebui sa inceteze si am transmis oficial premierului sa faca maine (ieri - n.r.) o informare cu privire la elementele unei eventuale negocieri", a declarat Geoana.
El a mai spus ieri, in debutul sedintei in care au fost enuntate cele 7 propuneri, ca PSD este loial guvernarii din care face parte atata vreme cat interesele electoratului propriu vor fi respectate si coalitia va functiona in conditii de parteneriat egal.
"Obligatia noastra ca partid este sa mentinem stabilitatea politica in Romania si sa nu cadem in capcana unui joc de imagine de tip electoral, pe care un anumit lider politic incearca sa il faca in aceasta perioada. Suntem loiali guvernarii din care facem parte si intereselor generale ale tarii atata vreme cat interesele electoratului nostru vor functiona si vor fi respectate in conditii de parteneriat egal. Acesta este principiul Parteneriatului pentru Romania si cand acest principiu nu va fi respectat, partidul nostru are dreptul si obligatia sa reactioneze pe masura", a spus liderul PSD.
Geoana a mai anuntat ieri ca va propune coalitiei infiintarea unui consiliu pentru relansare economica, care sa fie condus de el, in calitate de presedinte al Senatului, de Roberta Anastase, de premier si de Guvernatorul BNR, care sa coordoneze elaborarea si aplicarea unui program anti-criza. Guvernul ar urma sa "supravegheze" toate actiunile guvernamentale si proiectele legislative ale Executivului.
Liderul PSD nu a vrut insa sa detalieze asupra modului de functionare al acestui consiliu.
 
 
Deficitul bugetar de 2%, egal recesiune
Liderul PSD a mai spus ieri ca se impune o rectificare importanta a bugetului de stat, avand in vedere prognozele. PSD este ingrijorat de faptul ca raspunsul actualului Guvern la problemele sociale si economice generate de criza "este inca insuficient, incoerent si este depasit de evolutia si dinamica evenimentelor", a mai spus Geoana.
"In conditiile in care prognozele de crestere economica sunt in mod semnificativ diminuate fata de momentul adoptarii bugetului, consideram ca se impune o rectificare importanta a bugetului de stat, pentru ca este absolut clar pentru noi ca un deficit de 2% este in acest moment reteta clara pentru intrarea intr-o recesiune economica", a declarat Geoana.
 
Cele sapte porunci ale lui Geoana catre Guvern
1. Banii de la FMI sa finanteze exclusiv sectorul public
2. Acordul sa nu conduca la reducerea locurilor de munca, ci la crearea unui milion de noi slujbe in 5 ani
3. Acordul sa asigure puterea de cumparare a populatiei
4. Creditarea va fi relansata pe baza angajamentului ca resursele din Romania vor ramane in economia romaneasca
5. Acordul nu va intarzia accesul Romaniei la zona euro
6. Acordul va fi transparent
7. Alocarile pentru sanatate si educatie nu vor fi afectate
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO