Politică

PSD trece in contul bugetului pentru 2010 “50.000 de locuinte sociale”

PSD trece in contul bugetului pentru 2010 “50.000 de locuinte sociale”

Mircea Geoana (stg.) anunta ca va modifica in Parlament proiectul de buget pe 2010 al guvernului lui Emil Boc

03.11.2009, 23:30 24

In plina campanie electorala, discutiile despre buget suntcomplicate, avand in vedere ca guvernul demis al lui Emil Boc nupoate inainta proiectul de buget Parlamentului, pentru ca legilenu-i permit.
Una dintre variantele avute in vedere este modificarea legii defunctionare a Guvernului care sa-i permita unui Executiv cu puterireduse sa inainteze Parlamentului proiectul de buget. Potrivit luiMircea Geoana, acest lucru ar fi solutia pe viitor.
FMI conditioneaza acordarea celei de-a treia transe de imprumut deadoptarea de catre Parlament, pana la 10 decembrie, a legiibugetului pentru 2010 sau a cadrului general in care ar urma sa seincadreze acest buget. Principala preocupare a FMI este obtinereaunui consens politic asupra unui deficit de 5,9%, care ar trebuirespectat anul viitor.
Comisia Europeana si Banca Mondiala vor aproba noi transe deimprumut din cadrul acordului de finantare cu Romania doar dupaaprobarea legilor privind reformele structurale, care privescsalarizarea, pensiile si responsabilitatea fiscala, au declaratieri surse oficiale, citate de Mediafax.
In aceste conditii, autoritatile romane au solicitat juristilor ovarianta prin care legea bugetului pentru 2010 sa poata fipromovata in Parlament, in conditiile in care guvernul interimar nuare dreptul sa trimita spre aprobare proiecte de legi.
Liderul PSD a sustinut ieri ca bugetul pe 2010 va fi adoptat in doipasi. Primul va fi depunerea proiectului in Parlament de actualulguvern, urmand ca apoi legislativul sa-l "imbunatateasca".

"Bugetul Gherghina" imbunatatit
"Vom avea, daca vreti, un buget Gherghina imbunatatit", a spusMircea Geoana, facand referire la Gheorghe Gherghina, secretarul destat din Ministerul Finantelor, care de zece ani se ocupa cuelaborarea bugetului de stat.
Urmatorul pas in adoptarea bugetului va fi rectificarea bugetara aParlamentului, cel mai probabil in luna ianuarie, dupa ce viitorulExecutiv, instalat dupa alegerile prezidentiale, isi va definitivaprogramul de guvernare, potrivit lui Geoana. Numai ca lucrurile secomplica si mai mult in actuala criza politica, partidele politiceanuntand ca ar putea propune propriile proiecte de buget. PNL aanuntat deja ca va veni cu propriul proiect de buget.
Mircea Geoana a argumentat ca prefera "o gandire cat mai omogena"in cadrul majoritatii parlamentare de 65% decat propunerea unorproiecte individuale.

"Constructiile trebuie stimulate in timp decriza"
Geoana a anuntat ieri in cadrul unei intalniri cu reprezentantiidomeniului constructiilor ca PSD sustine construirea a 50.000 delocuinte sociale, prin reorientarea garantiei de la programul"Prima Casa", care a esuat in opinia sa.
Acest plan are drept scop, spune el, dezvoltarea sectoruluiconstructiilor in timpul crizei. Mircea Geoana a argumentat caapartamentele construite vot fi complet utilate, iar princonstruirea lor se vor crea comenzi la firmele de electrocasnice,mobila si materiale sanitare si vor fi mentinute astfel locurile demunca.
"Programul Prima Casa nu si-a atins scopul. Daca bancile au avutprofit, constructorii nu au beneficiat in niciul fel de acestproiect", a declarat Geoana la o intalnire cu constructorii.
Potrivit lui Geoana, programul pe care-l propune vizeazaconstructia de locuinte sociale, care sa fie inchiriate depersoanele si familiile cu venituri reduse. Finantarea lucrarilorar urma sa fie facuta din credite bancare, contractate deautoritatile locale si garantate de stat printr-un fond social degarantare. Pentru primul an, acest plafon este, potrivit uneiinitiative legislative promovata deja de PSD, de 1,5 miliarde deeuro.

Constructorii: Situatia nu este asa roza, cum o prezintapoliticienii
Reprezentantii sectorului constructiilor prezenti la intalnire auapreciat ca situatia nu este asa de usor de rezolvat. ClaudiuGeorgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale deConstructii, a declarat ca preturile au scazut in acest an cu25%.
El a argumentat ca este nevoie de infrastructura pentru energiaregenerabila (panouri solare si panouri energetice) pentru arealiza "eco-efficiency" si pentru a reduce costurile.
Dan Cristescu, presedintele Federatiei Generale a SindicatelorFamilia "Anghel Saligny", a adus in discutie nevoia de eliminare aplatii TVA la factura incasata, deoarece firmele de constructii aurestante uriase de incasat, in principal de la stat.
"E prea jos acest lucru pentru aceasta tara necajita", a declaratCristescu. Acesta a adaugat ca trebuie regandit intreg sistemul deconstructii pentru a-l adapta noilor cerinte, acela al utilizariienergiei alternative.

Mazare: Ce conteaza cati bani ai, daca faci treaba bunala primarie
La evenimentul de ieri a fost invitat si primarul municipiuluiConstanta Radu Mazare, care spune ca a construit inca de anultrecut 1.050 de locuinte, ce vor fi vandute tinerilor cu veniturimici si medii (persoane sub 35 de ani, care sa aiba domiciliul sauserviciul in Constanta).
Costul intregului proiect nu a putut fi estimat de Mazare, insa ela declarat ca metrul patrat construit costa 500 de euro. El a maispus ca o garsoniera va fi vanduta cu 16.000 de euro.
Intrebat fiind de ce o parte a opiniei publice il percepe ca unpolitician corupt, Mazare a raspuns ca orice lider estecontroversat si ca nu este important daca ai bani, atat timp catfaci treaba buna. "Am 70% din voturi la Constanta. Nu conteaza catibani ai, atat timp cat faci treaba buna. Uita-te la Bloomberg(primarul New Yorkului - n.r.), Berlusconi", a declarat pentru ZFRadu Mazare.

Geoana: Trebuie prelungita scutirea de la plataimpozitului pe profitul de la Bursa
Mircea Geoana spune ca Bursa trebuie stimulata prin prelungireascutirii de la plata impozitului pe profitul obtinut dintranzactiile realizate la Bursa. Liderul PSD a argumentat ca Bursareprezinta o alternativa de finantare la creditarea economiei prinbanci, care este tot mai greoaie in ultima perioada.
"Consider ca dezvoltarea Bursei si sprijinirea strategica a Burseireprezinta o alternativa la finantarea economiei romanesti. Ne-ambazat foarte mult pe bancile comerciale si am vazut care suntplusurile si limitele finantarii exclusive prin sistemul bancar.Astazi platim o prima de risc politic in Romania. Bancilecomerciale nu urmeaza in acest moment politica agresiva a BNR dereducere a dobanzii de referinta bancara. Romania este considerataastazi tara cu cea mai mare doza de risc politic", a spus ieriGeoana care a deschis ieri sedinta bursei.
In acest context, liderul PSD sustine stimularea Bursei prinprelungirea scutirii de la plata impozitului pe profitul obtinutdin tranzactiile realizate la Bursa si in 2010 si listarea degiganti de stat, precum viitoarea companie energetica sifarmaceutica. Adrian Cojocar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO