Politică

PSD vrea din nou cota progresiva de impozitare. Cititi si comentariile cititorilor

22.02.2009, 19:19 122
PSD va cere renegocierea protocolului de guvernare cu PD-L care sa prevada revenirea la cota progresiva de impozitare in cazul in care veniturile statului vor scadea ca urmare a adancirii crizei, sustin surse din acest partid.
Protocolul de guvernare al aliantei PD-L - PSD prevede mentinerea cotei unice de impozitare de 16%, insa social-democratii nu cred ca lucrurile pot sa mai continue multa vreme asa intrucat, in opinia lor, masura aplicata de mai bine de patru ani nu a condus la cresterea veniturilor statului. Ponderea veniturilor in PIB, potrivit legii bugetului votat de Parlament la finele saptamanii trecute, este de 32,1% (53 mld. euro). In conditiile in care pe fondul accentuarii crizei aceste venituri s-ar putea dovedi nerealizabile, PSD se gandeste sa renegocieze revenirea la cota progresiva de impozitare a venitului si profitului ca alternativa la majorarea altor taxe.
Constantin Nita, vicepresedinte PSD si ministru pentru IMM-uri, spune: "Dupa introducerea cotei unice, veniturile statului nu au crescut, s-au mentinut undeva in jurul procentului de 30-31% din PIB. Este nevoie de o reforma a veniturilor. Cu o cota de impozitare de 16% nu vom rezista in viitor in conditiile in care cheltuielile vor creste. Nu putem merge cu cheltuieli mai mari decat veniturile". Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan sustine, dimpotriva, ca solutia nu este in acest moment cresterea taxelor: "Solutia nu este sa maresti darile in conditii de criza. Nu trebuie sa ne panicam acum in privinta unei ipotetice scaderi a veniturilor. Dar, daca acest lucru s-ar intampla, trebuie sa ne uitam la cheltuieli, de acolo trebuie sa taiem, nu sa punem impozite suplimentare". Dar cat pot scadea cheltuielile? Poti sa mananci mai putin, dar nu poti iesi pe strada fara pantofi. "Ba poti. Mergi descult daca nu ai", crede Stolojan. Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata, crede ca intr-un orizont de timp mediu trebuie examinata revenirea la cota progresiva de impozitare, iar el are acelasi argument ca si PSD: "Cota unica nu a condus la cresterea veniturilor statului".
 
Spuneti aici ce parere aveti despre propunerea PSD. Cititi mai jos cele mai interesante comentarii

Mihaela Popa

"Ceea ce face PSD acum mi se pare ca seamana cu anteriul lui Arvinte: tai din lungime ca sa lungesti manecile adica tai din venitul omului ca sa aduci mai multi bani la stat. (…) Cred ca oamenii au nevoie sa isi optimizeze cheltuielile si sa isi reorienteze consumul pe de o parte iar statul daca vrea mai multi bani intrebarea este de ce: daca vrea sa isi acopere cheltuielile atunci ar trebui sa inceapa cu revizuirea lor, daca vrea mai multi bani pentru a subventiona ar trebui sa se imprumute dar in nici un caz sa se atinga de banii populatiei".

Razvan Burian

"Daca cei cu venituri peste medie sunt "apasati" de credite contractate deja, cum va justifica PSD cresterea numarului restantierilor la rate sau si mai rau a celor executati silit? Vrea PSD colaps bancar si ruinarea populatiei prin marirea impozitelor?"

Gabi Oanta

"Nici o problema daca vine si d-l Iliescu inapoi la presedentie, in guvern vine Nastase si Cozmanca, Miron Cozma la BNS sunt perfect de acord sa involuam, nu prea meritam dar nici societatea civila nu mai zice nimic decat un raport ceva".


Mihai Coca Cozma

"Probabil ca trebuie sa se ia si aceasta masura ca sa ne intoarcem in timp cu totul…adica la Romania de dinainte de aderarea la UE. (…) Probabil ca trebuie sa se ia si aceasta masura ca sa ne intoarcem in timp cu totul…adica la Romania de dinainte de aderarea la UE".

 

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO