Politică

"Ucraina nu are drept exclusiv asupra resurselor din jurul Insulei Serpilor"

"Ucraina nu are drept exclusiv asupra resurselor din jurul Insulei Serpilor"

Click pentru imaginea marita

05.09.2008, 23:02 36

Ieri, in cea de-a treia zi a pledoariilor in fata Curtii de Haga, partea romana s-a concentrat pe a demonstra ca Insula Serpilor este doar o stanca si nu este locuita, asa cum sustine partea ucraineana - aspect extrem de important, pentru ca de el depinde modul in care vor fi impartite cu Ucraina drepturile de a exploata resursele din Marea Neagra, socotite acum la 100 mld. m3 de gaze naturale si 10 mil. tone de titei.
Potrivit Conventiei ONU asupra dreptului marii, un stat cu iesire la mare beneficiaza de 12 mile marine (22 km) de ape teritoriale de la linia de coasta si de asa-numitul platou continental care reprezinta apele teritoriale pana la o adancime de 200 de metri.
De asemenea, mai are dreptul la o zona economica de exploatare exclusiva care se poate intinde pana la maximum 200 de mile de la tarm spre larg. De drepturile de mai sus beneficiaza si insulele locuite (este ce doreste sa demonstreze Ucraina si contesta Romania). Insula Serpilor se afla la 45 km de Sulina si la aproximativ 50 km de tarmul ucrainean.
Cum distanta dintre tarmul romanesc si cel ucrainean nu permite ca fiecare stat sa beneficieze de cele 200 de mile de zona de exploatare exclusiva, acest lucru ar fi trebuit sa se negocieze. Daca Insula Serpilor este declarata locuita, atunci lucrurile se schimba, iar Ucraina va beneficia de drepturile amintite, interesele Romanesti fiind restranse la Marea Neagra, pentru ca impartirea platoului continental si a zonei economice exclusive va lua in calcul pozitia insulei.
Drept urmare, daca se decide impartirea pe jumatate a acestei zone, ea se va face si de la tarmul romanesc pana la insula si nu va lua in calcul doar pozitia tarmurilor celor doua tari, ceea ce inseamna, practic, ca ucrainenii vor exploata in exclusivitate ape care ar fi putut fi exploatate de Romania, insula fiind la doar 45 de kilometri de tarmul romanesc. In litigiu sunt 120.000 km2, unde se banuieste ca se afla importante rezerve de gaze naturale si de petrol.
"In platoul continental din zona Insulei Serpilor sunt rezerve mult mai mari fata de estimarea de 100 de miliarde de metri cubi de gaze si cele 10 milioane de tone de titei. Este foarte greu sa dam un nivel exact al acestor resurse, pentru ca deocamdata nu sunt sapate sonde in acea regiune, estimarea fiind facuta por-nind de la diferite analogii cu o serie de studii ale potentialului din zona. Daca vom castiga acest proces, aceea va deveni o zona economica exclusiva a Romaniei, unde se vor putea derula acti-vitati precum explorarea resurselor sau pescuitul. Pe termen lung este normal ca un eventual raspuns pozitiv sa reduca dependenta Romaniei fata de impor-turile de gaze rusesti care se ridica la aproximativ 4,5-5 miliarde de metri cubi anual. Nu ne-am afla aici daca nu am crede in sansa Romaniei de a castiga acest proces cu Ucraina", a declarat Gicu Borosi, director general al directiei de gestionare, evaluare si concesionare resurse/rezerve de petrol in ca-drul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Borosi se afla la Haga alaturi de Mihai Gherman, directorul general adjunct din cadrul ANRM.
Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei elaborata pentru perioada 2007-2020, rezervele actuale de gaze naturale sunt estimate la un nivel de 184,9 miliarde de metri cubi, in timp ce rezervele de titei se afla la un nivel de 73,7 milioane de tone de titei. In ceea ce priveste consumul de gaze naturale, circa 30% este asigurat din importuri provenind exclusiv din Rusia, restul fiind acoperit in cote aproximativ egale de catre cei doi producatori locali Petrom si Romgaz.
Petrom este si compania care exploateaza majoritatea rezervelor de titei pe plan local. Pentru a-si extinde exploatarile in zona Romania trebuie sa arate ca Insula Serpilor nu este, de fapt, insula. Dreptul international defineste si ceea ce poate fi numit o insula. Pentru a fi numita asa si pentru a beneficia de drepturile enuntate mai sus un teritoriu aflat in mare trebuie sa fie locuit, trebuie sa poata intretine viata prin existenta unor surse de apa. Or, insula nu are nici una, nici alta, sustine partea romana, drept urmare nu este decat o stanca, nebeneficiind de drepturile acordate insulelor prin Conventia marii. Ucrainenii au facut in ultimele luni modificari in insula, au adus oameni, au deschis chiar si o filiala de banca, au botezat "un sat" "Satul Alb", incercand sa demonstreze ca ea poate sustine viata. Dar amenajarea artificiala a formatiunii Insula Serpilor a fost inceputa abia dupa cristalizarea diferendului dintre Romania si Ucraina, primele decizii ale Guvernului de la Kiev in acest sens datand din 1995, a aratat Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la CIJ, citat de MAE. Potrivit Ministerului de Externe, asa cum prevede jurisprudenta CIJ in cazurile Nicaragua vs. Honduras din 2007 si Malaiezia vs. Singapore din 2008,
"Curtea nu poate lua in considerare acte care au avut loc dupa data la care disputa dintre parti s-a cristalizat, cu exceptia cazului in care aceste acte sunt o continuare normala a unor acte anterioare si daca nu sunt intreprinse in scopul imbunatatirii pozitiei juridice a unei parti". "Or, pozitia Romaniei cu privire la faptul ca Insula Serpilor nu poate influenta delimitarea maritima, nefiind altceva decat o stanca nesusceptibila de locuire umana sau viata economica proprie, a fost exprimata cu mult timp inainte.
Pe de alta parte, discursul agentului demonstreaza ca toate deciziile guvernamentale, ca si declaratii ale unor oficiali ucraineni, confirma intentia Ucrainei de a amenaja artificial formatiunea Insula Serpilor cu scopul de a imbunatati pozitia juridica a Ucrainei la CIJ in procesul cu Romania", se arata intr-un comunicat al MAE. Ministerul adauga ca documentele guvernamentale ucrainene "vorbesc despre scopul masurilor ucrainene de amenajare a Insulei Serpilor in sensul "crearii" sau "asigurarii" conditiilor de locuire pe Insula Serpilor, ceea ce demonstreaza ca Ucraina insasi este constienta de caracteristicile reale ale acestei formatiuni - "o stanca minuscula care nu poate sustine natural viata".
Agentul Romaniei a subliniat ca toate eforturile Ucrainei de a asigura aparenta de locuire pe Insula Serpilor au esuat "datorita conditiilor naturale ale locului". Potrivit MAE, profesorul Alain Pellet a demonstrat, in pledoaria sa, ca formatiunea maritima Insula Serpilor nu poate primi spatii maritime dincolo de cele 12 mile marine de mare teritoriala, deja atribuite (in urma cedarii insulei fostei URSS - n. n.). Ministerul precizeaza ca Vaughan Lowe "s-a concentrat" asupra caracterului juridic incontestabil de stanca al formatiunii Insula Serpilor. Insula Serpilor a fost cedata de Romania URSS in 1948, dupa ce Tratatul de pace de la Paris (1947) stabilea deja granita dintre Romania si URSS. Ulterior Romania a recunoscut in cateva documente cedarea insulei (de aceea, nici nu o revendica acum), URSS a primit cele 12 mile de ape teritoriale in jurul ei, da nu s-a s-a impartit si platoul continental, pentru ca ea nu prezenta atunci interes economic.
O impartire a zonelor de interes economic nu s-a putut face nici dupa trasarea granitelor romano-ucrainene (Ucraina este mostenitoarea fostei URSS) din cauza divergentelor amintite si astfel s-a ajuns la Haga. Partea romana va mai avea astazi o zi de audieri in fata CIJ. Intre 9-12 septembrie vor fi audiati ucrainenii, intre 15-19 septembrie vor fi audiate ambele parti, iar decizia (irevocabila) se pronunta intre trei si sase luni de la incheierea audierilor.


La ce are dreptul un stat cu iesire la mare

12 mile marine (22 km) de ape teritoriale de la linia de coasta spre larg - care sunt exploatate exclusiv.
Platou continental - care poate depasi apele teritoriale pana cand marea ajunge la o adancime de 200 de metri.
Zona economica exclusiva care se poate intinde pana la maximum 200 de mile de la tarm spre larg.
De drepturile de mai sus beneficiaza si insulele locuite (este ce doreste sa demonstreze Ucraina si contesta Romania).
Insula Serpilor se afla la 45 km de Sulina si la aproximativ 50 km de tarmul ucrainean. Cum distanta dintre tarmul romanesc si cel ucrainean nu permite ca fiecare stat sa beneficieze de cele 200 de mile de zona de exploatare exclusiva, acest lucru trebuie negociat.
Daca Insula Serpilor este declarata locuita, atunci ea va fi luata in calcul la delimitarea zonelor de influenta beneficiind de toate drepturile amintite, iar interesele romanesti vor fi restranse la Marea Neagra.

Bogdan Aurescu (35 de ani) este agentul Romaniei pe langa Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
El lucreaza de multa vreme in MAE. Este doctor in drept, a finalizat Facultatea de Istorie si pe cea de Drept si este lector la Universitatea din Bucuresti.
Aurescu este cel care a deschis pledoaria Romaniei impotriva Ucrainei in fata judecatorilor Curtii de la Haga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO