Politică

Radu Campeanu, coleg de partid cu Stolojan si Melescanu

29.08.2003, 00:00 27

Radu Campeanu, cel care a repus pe picioare miscarea liberala in anii 90, este incepand de ieri, coleg de partid cu Theodor Stolojan si Theodor Melescanu, fosti adversari politici in perioda sa de glorie. PNL-Campeanu a semnat un protocol de fuziune cu PNL, in urma caruia Radu Campeanu a fost numit  presedinte fondator al liberalilor. Fuziunea incheiata ieri este a treia decizie de acest gen a PNL, dupa fuziunea cu UFD -formatiune condusa de Varujan Vosganian- si ApR -condusa de Teodor Melescanu.
Vicepresedintele liberal, Calin Popescu-Tariceau, cel care a semnat documentul din partea PNL, a spus ca prin aceasta fuziune are loc "reintregirea completa a miscarii liberale din Romania" dupa desprinderile succesive care au avut loc in "perioada copilariei politice a Romaniei post-democrate". Cat priveste culorile politice care par sa se amestece in PNL - social-democratii lui Melescanu, adeptii de dreapta-centru dreapta ai lui Vosganian si liberalii "sur sange" ai Campeanu - Tariceanu nu-si face probleme: "Intr-o perioada de tranzitie populatia nu voteaza ideologii, ci programe politice".
Negocierile dintre cele doua partide liberale - care au durat opt luni - nu au fost lipsite de dificultate: surse din PNL au afirmat ca liberalii lui Campeanu doreau sa li se asigure mai multe locuri eligibile pe listele parlamentare. Rezerve au fost si din partea PNL-Campeanu. In final, spun sursele citate, PNL-Campeanu a primit promisiunea ca ii vor fi garantate trei locuri eligibile de parlamentari.



"Nu mai vrea sa stiu de trecut"
Reporter: Ce ati fi raspuns daca, in urma cu zece ani cineva v-ar fi spus ca astazi veti fi coleg de partid cu domnii Theodor Stolojan si Theodor Melescanu ?
Radu Campeanu: As fi ras. N-as fi crezut.
R: Ce s-a schimbat intre timp?
R.C. Dumnealor s-au schimbat. Au avut o evolutie de convingeri, s-au apropiat de liberalism. Mai ales domnul Stolojan. Dar si domnul Melescanu a evoluat. Am venit in partid cu buna-credinta, considerand ca trebuie sa facem lucrul acesta, ca este in interes national . Am avut de invins multe rezerve in partid. Si le-am spus: domnilor, treceti peste rezervele, unele justificate. Trebuie sa facem un act de importanta nationala. Trebuie sa existe o formatiune puternica de conceptie liberala, alternativa la acest PSD care ne conduce cum ne conduce. Nu mai vreau sa stiu de resentimente, nu mai vreau sa stiu de trecut.
R. Ati primit functia de presedinte fondator al PNL, dupa aceasta fuziune. Sunteti multumit?
R.C. Da. A fost o popunere sa fiu presedinte de onoare. Am refuzat-o. Mai este cineva (n.r. Mircea Ionescu-Quintus). Mi s-a propus sa fiu vicepresedinte. Nu era cazul sa primesc.
R. De ce nu ati venit la semnarea protocolului de fuziune?
R. C. Am hotarat de comun acord ca protocolul sa fie semnat de comisiile care au negociat fuziunea, nu de presedintii celor doua partide. As fi putut sa vin pentru ca am plecat din Bucuresti de dimineata, dupa ce am semnat doate documentele necesare fuziunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO