Politică

Radu Timofte ii paraste pe parlamentarii Comisiei SRI, la CSAT

11.09.2003, 00:00 218



Serviciul Roman de Informatii (SRI), condus de Radu Timofte, este, pentru prima data intr-un conflict public deschis cu Comisia parlamentara care verifica activitatea acestui serviciu. Dupa ce ieri, Radu Timofte a fost audiat timp de trei ore de parlamentari, Comisia a reprosat SRI ca a fost incapabil sa se reformeze si are un management gresit. Cateva ore mai tarziu, SRI cerea explicatii parlamentarilor, iar Consiliului Suprem de Apararea a tarii (CSAT) - condus de presedintele Ion Iliescu - ii solicita sa-l audieze pe presedintele Comisiei Ion Stan pentru a da explicatii in legatura cu criticile aduse serviciului. Radu Timofte si Ion Stan au simpatii politice comune: primul a fost deputat al partidului de guvernamant si numit in functie de actuala putere, al doilea este acum parlamentar PSD. Din Comisia SRI fac parte senatori si deputati din toate partidele parlamentare.





Reprosurile parlamentarilor



Comisia reproseaza SRI ca nu a fost capabil sa se reformeze si managementul defectuos. Presedintele comisiei Ion Stan a precizat, conform Mediafax, ca, in plan practic, operationalizarea reformei nu a fost finalizata, ceea ce face ca serviciul sa inregistreze in unele componente esentiale activitatii sale "serioase aspecte de discontinuitate in finalizarea masurilor" si cu "un grad sporit de vulnerabilitate". Acesta ar proveni din "precaritatea managementului institutional", care este o consecinta a frecventelor schimbari la nivelul conduceriii unitatilor centrale si a celor teritoriale.



Comisia SRI mai critica “intarzieri" in ceea ce priveste finalizarea de catre SRI a unor masuri care intra in competenta sa, referitoare la controlul aplicarii Legii privind protectia informatiilor clasificate de catre detinatorii acestora, ca si o "serie de vulnerabilitati in domeniul propriilor informatii".



O alta critica vizeaza faptul ca reforma personalului "nu a avut, in decursul timpului, o strategie clara, adecvata noilor realitati", motiv pentru care "deficitul atat cantitativ, dar mai ales calitativ al resurselor umane" creeaza imposibilitatea asumarii atributiilor conferite de lege.



In aceste conditii, parlamentarii Comisiei SRI cer CSAT sa analizeze fondul reformei din SRI si efectele ei asupra capacitatii Serviciului de a reactiona la vulnerabilitatile la adresa sigurantei nationale.





SRI sustine ca parlamentarii mint



Imediat dupa ce Comisia si-a facut publica pozitia, SRI a precizat ca cele spuse nu exprima continutul discutiilor dintre Radu Timofte si parlamentari: "Aprecierile si concluziile din comunicat contrazic constatarile controalelor efectuate de comisie, precum si comunicatele anterioare ale acesteia. Continutul comunicatului pune in discutie eficienta comisiei, care a supravegheat procesul de reforma si restructurare a SRI", precizeaza Serviciul. SRI mai spune ca nici una dintre concluziile grave la care a ajuns comisia nu au fost comunicate conducerii acestui Serviciu. In consecinta, SRI anunta ca se va adresa conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului, carora le cere sa comparestenograma sedintei cu concluziile cuprinse in comunicatul de presa facut public de Comisia parlamentara. Totodata, SRI cere CSAT sa-l audieze pe presedintele Comisiei SRI, Ion Stan, pentru explicatii in legatura cu criticile comisiei.





Demisia lui Iancu, subiect secundar



Desi in urma cu cateva zile parlamentarii Comisiei de control a activitatii SRI anuntasera ca il vor audia pe directorul Serviciului, Radu Timofte pentru a clarifica motivele demisiei adjunctului sau, generalul Vasile Iancu, ieri, dupa trei ore de audieri, comisia nu a mai pomenit nimic despre acest subiect.



Deputatul PNL, Titus Gherghiof, membru al acestei Comisii ne-a declarat ca in fata parlamentarilor Radu Timofte a spus ca generalul Vasile Iancu si-a dat demisia din motive medicale: "Directorul SRI ne-a explicat ca generalul Iancu nu se simtea bine, avea unele probleme cu sanatatea care nu-i permiteau sa lucreze 14-18 ore pe zi". Presa centrala a pus demisia generalului Iancu pe seama faptului ca acesta nu a obtinut certificat ORNISS, care sa-i permita sa aiba acces la informatiile clasificate la care au acces statele membre NATO. Radu Timofte nu a facut ieri nici o precizare in acest sens. "In Comisie nu am discutat acest lucru, iar eu personal nu stiu daca generalul Vasile Iancu are sau nu certificat ORNISS", ne-a declarat Gheorghiof. Potrivit deputatului PNL, Timofte a spus in timpul sedintei ca are cinci propuneri pentru cel care-i va succeda generalului Iancu. Pozitia pe care a detinut-o Iancu in SRI este importanta intrucat directorul adjunct este cel care conduce Serviciul pe linie profesionala, intrucat directorul este numit politic. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO