Politică

Radu Vasile: FMI negociaza, dar nu-i poti cere sa treaca de partea cealalta a mesei

Radu Vasile: FMI negociaza, dar nu-i poti cere sa treaca de partea cealalta a mesei

Radu Vasile, fost prim-ministru: Am incurcat-o daca nu mentinem puterea de cumparare (in negocierile cu FMI - n.n.). Trebuie tinut cu dintii de puterea de cumparare, mai ales a celor cu venituri reduse. (...) Ei (FMI - n.n.) cer masuri dure, dar nu e obligatoriu insa le accepti. Daca ai argumente, tin cont de ele.

Autor: Sorin Pâslaru, Iulian Anghel

18.03.2009, 00:00 527

Radu Vasile, premierul roman care a avut cele mai mari crize de infruntat intr-un mandat de un an si jumatate - asaltul minerilor asupra Bucurestilor, criza valutara din primavara anului 1999, cand dolarul a crescut de la 10.000 de lei vechi la 18.000 de lei vechi in trei saptamani si criza datoriei externe, Romania avand in acel an de plata 3 miliarde $, cea mai mare rata anuala din istoria sa - spune ca FMI tine cont de ceea ce i se cere daca partenerii de negociere stiu ce sa ceara si cum sa puna problema.

"Cum se negociaza cu FMI? Va spun eu cum se negociaza cu FMI. Ei vin, stau la masa, cum stau eu acum cu dumneavoastra fata in fata, si spun: ce vreti sa faceti ca sa va incadrati in acesti parametri? Vreti sa majorati impozitul X? Atunci veti avea aceste venituri, insuficiente. Ce alta propunere aveti?", a explicat fostul premierul intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
Retras din viata publica de ani buni ("nu mai citesc ziarele de zece ani"), Radu Vasile continua sa locuiasca in cartierul Cotroceni, iar una dintre pasiunile sale de acum este, spune el glumind, sa-si invete papagalul sa vorbeasca ("Am 17 pasari, papagali, unii mai mari, altii mai mici").
Profesorul de istorie a economiei preda inca la ASE, dar spune ca o face din ce in ce mai rar. ZF l-a cautat (telefonic, iar fostul premier a acceptat o intalnire in redactia Ziarului Financiar) tocmai pentru a intelege de la profesorul de istorie cum unele cicluri economice se repeta, ce putem invata din crizele trecute si daca mai e ceva de lamurit din sintagma "nimic nu este nou sub soare".
"Citeam deunazi (de unde se vede ca citeste ziarele, desi spune ca nu o mai face - n.n.) referitor la acordul cu FMI ca acordul 'pune Romania in genunchi'. Ei bine la 1875 dupa ce Imperiul austro-ungar semna cu Romania un acord de liber schimb - atentie Romania nu era independenta - ziarul Romanul (publicatie de orientare liberala, concurent al publicatiei Timpul, conservator - n.n.) nota pe prima pagina, mare: 'Un cutit a fost infipt in pantecele Romaniei'. Din acest punct de de vedere presa de acum nu este cu nimic diferita de cea din secolul al XIX-lea", spune Radu Vasile.
Si, totusi, daca tema acestor zile este acordul cu Fondul Monetar, ce-si aduce aminte fostul premier din negocierile cu FMI pe care a trebuit sa le poarte si de ce ar fi diferite aceste negocieri de cele trecute?
Radu Vasile afirma ca la negocierile pe care le-a avut cu Paul Thomson, pe atunci reprezentantul FMI in Romania (acum se ocupa de Ucraina), Thompson a remarcat voalat ca la negocierile anterioare partea romana nu ar fi obtinut tot ceea ce ar fi fost posibil de la Fond, pentru ca nu a stiut sa negocieze.
"Ce vreti, sa trec de partea cealalta a mesei?", i-ar fi raspuns reprezentantul FMI la intrebarea de ce trebuie Romania sa suporte conditii atat de dificile pentru a obtine imprumutul de la FMI.
Conditionalitatile FMI, care de obicei se refera la inghetarea sau chiar scaderea salariilor in sectorul public, deficite bugetare foarte mici, inchiderea si restructurarea intreprinderilor nerentabile, sunt acum principalul obiect de discutie in mass-media dupa ce statul roman a anuntat posibilitatea de a lua un imprumut de 19 miliarde de euro de la FMI si Uniunea Europeana in acest an. El afirma ca in niciun caz nu trebuie afectata puterea de cumparare a populatiei ca urmare a negocierilor cu Fondul.
"Am incurcat-o daca nu mentinem puterea de cumparare. Trebuie tinut cu dintii de puterea de cumparare, mai ales a celor cu venituri reduse. Eu am reusit sa negociez chiar si majorari salariale pentru unele categorii de personal bugetar in acea perioada. Ei cer masuri dure, dar nu e obligatoriu insa le accepti. Daca ai argumente, tin cont de ele." Radu Vasile mai sustine ca introducerea cotei unice a fost buna, dar a anulat posibilitatea de a interveni in economie in caz de criza prin parghii fiscale.
"Cota progresiva se mai numeste si stabilizator automat. De ce? Pentru ca in situatia in care este nevoie, cand economia scade, poti scadea rata de impozit pentru cei care castiga mai putin si astfel mentii puterea de cumparare."
Fostul premier afirma ca nu intelege in acest moment necesitatea unui imprumut atat de mare de la FMI. "De obicei creditul de la FMI are valoare de semnal. Suma imensa care a fost data publicitatii arata ca avem insa nevoie urgenta de bani si ca situatia economica este diferita in realitate fata de ceea ce este prezentat publicului."
El se intreaba de ce oficialii nu spun lucrurilor pe nume. "Avem criza sau nu pana la urma? Care sunt indicatorii care arata acest lucru? Sa iasa premierul si sa ne spuna - suntem in recesiune sau in depresiune si avem nevoie de cei 19 miliarde de euro de la FMI si UE. Mi se pare ca nu sunt suficienti de transparenti. Ori au niste date si prognoze mai proaste decat cele oficiale, ori nu stiu despre ce este vorba cand vorbesc de un imprumut atat de mare de la FMI."
Cum a vazut insa premierul sub conducerea caruia economia romaneasca a traversat una din cele mai dramatice perioade din istoria sa evolutia ulterioara a economiei si cat a corespuns estimarilor sale?
"Estimasem ca o sa inceapa o perioada de crestere economica din toamna anului 1999. De fapt, toti au recunoscut ulterior ca cea mai lunga perioada de crestere pe care tocmai am incheiat-o a inceput in septembrie 1999. Interesant este ca am estimat atunci intr-un interviu acordat Reuters ca acest ciclu de crestere se va incheia in anii 2010-2011, ceea ce iata ca s-a adeverit. Ciclurile lungi de crestere si descrestere din capitalism, descrise pentru prima data de economistul rus Kondratiev, nu pot fi evitate."
In urma neintelegerilor din PNTCD si cu presedintele de atunci Emil Constantinescu, Radu Vasile a fost fortat sa se retraga in decembrie 1999, la 1 an si jumatate de la inceperea mandatului.
Daca a anticipat ciclul de crestere a economiei in perioada mandatului sau, ce nu a observat? "Nu
mi-am imaginat explozia de pe piata imobiliara. Nu credeam ca vom ajunge la aceste preturi la terenuri, case si apartamente", spune Radu Vasile.
Fostul premier afirma ca ce ne-a lipsit in aceasta lunga perioada de crestere economica a fost eficienta banilor cheltuiti si, grav, afirma el, neputinta cheltuirii fondurilor nerambursabile de la UE.
"Pacat ca am avut bani si nu i-am cheltuit eficient. Nu e posibil sa ai o crestere economica de asemenea anvergura si pe o perioada atat de lunga de timp si sa ai nevoie dintr-o data de 19 miliarde de euro!"
Ce se poate face in continuare?
"Statul nu trebuie sa inlocuiasca nicicum piata. Dar aceasta este prima criza din faza de inceput a globalizarii. Trebuie masuri cu bataie lunga, altfel cursa pentru noua lume va fi pierduta."
 
Guvernarea Vasile
 
  • Radu Vasile a fost investit de Parlament in functia de prim-ministru la 15 aprilie 1998, dupa plecarea din aceasta functie a lui Victor Ciorbea. "Nasul" lui Ciorbea a fost actualul presedinte Traian Basescu (PD), aflat in foarte bune relatii cu Radu Vasile (PNTCD), care a creat o criza guvernamentala. Numai ca si Radu Vasile a fost obligat sa plece din fruntea Guvernului un an mai tarziu in ajunul Craciunului. La 22 decembrie 1999, Vasile parasea Palatul Victoria dupa luni de scandal in coalitia de centru-dreapta.
  • A guvernat intr-o perioada foarte dificila pentru Romania. Anul 1999 gasea Romania aproape in incapacitate de plata. FMI nu mai voia sa incheie un acord cu Bucurestiul (al cincilea dupa 1989), iar Romania nu se putea imprumuta de pe pietele private, in lipsa unui astfel de acord. Acesta a fost semnat, finalmente, in august 1999.
  • In mandatul lui Radu Vasile Romania a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare la UE - s-a spus atunci pentru sprijinul acordat de Bucuresti razboiului din Iugoslavia.
  • Sub mandatul lui Radu Vasile privatizarile au fost accelerate - si la presiunea FMI - cele mai importante fiind privatizarea Romtelecom catre operatorul grec OTE, a BRD catre Groupe Societe Generale si a Dacia Pitesti catre compania Renault.
  • Criza economica prelungita a continuat si in mandatul lui Radu Vasile, inflatia situandu-se intre 40-54%, in vreme ce economia s-a diminuat cu 1,2% in 1999.
  • Succesul sau important: i-a oprit pe mineri inainte de a ajunge la Bucuresti in cea de-a sasea mineriada (1999).
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO